Italská opozice a napadená diskařka kritizují vládu kvůli rasistickým útokům

Horizont ČT24: Rasistický útok na italskou atletku (zdroj: ČT24)

Italský ministr vnitra a šéf protiimigrační strany Liga Matteo Salvini čelí kritice od opozičních politiků, podle nichž vytváří v zemi nenávistnou atmosféru. V posledních dnech byla Itálie svědkem série rasisticky motivovaných útoků, k nimž někteří počítají i pondělní napadení italské atletky nigerijského původu Daisy Osakueové.

Dvaadvacetiletá italská diskařka Daisy Osakueová se narodila nigerijským rodičům v Turíně a v Itálii drží rekord v hodu diskem pod 23 let. Ve městě Moncalieri nedaleko Turína se podle svých slov stala obětí cíleného útoku, protože je černoška.

V pondělí, když šla po ulici domů, jí neznámí útočníci z projíždějícího automobilu hodili do oka vajíčko a poranili jí rohovku. Zpočátku se bála, že jde o útok kyselinou. Poté, co ji ošetřili v nemocnici, se nezdráhala ze současných nálad obvinit některé politiky.

Mrzí mě, že to říkám, ale tentokrát se podle mě jedná o rasismus. V té oblasti je totiž mnoho prostitutek, a podle mě chtěli trefit jednu z nich.
Daisy Osakueová
italská diskařka

Diskařka několik posledních měsíců strávila v americkém Texasu, kde trénuje a studuje trestní právo. V rozhovoru uvedla, že má pocit, že se vrátila do „jiné Itálie“.

„Bohužel, pokud budou politici, kteří mají moc ovlivňovat lidi prostřednictvím sociálních médií a televize, stále za všechno kritizovat a obviňovat menšiny, lidé si začnou myslet, že mají pravdu, že za to opravdu mohou menšiny. Pak bude růst mezi lidmi nenávist a předsudky a to bude mít za následek podobné případy,“ uvedla Osakueová.

V Itálii roste rasismus. Policie řeší stále více případů

Italská policie zaznamenala nárůst podobných útoků, i když se podle ní ne vždy dá prokázat rasistický motiv. Mezinárodní organizace pro migraci mluví až o nebezpečném fenoménu. Podle ní v Itálii došlo od poloviny června k jedenácti takovým napadením.

Například o víkendu v jedné z vesnic jižně od Říma zahynul Maročan, kterého místní lidé podezírali z loupeže a pronásledovali ho v autě. Muž se svým vozidlem havaroval, útočníci ho následně zbili a on svým zraněním v nemocnici podlehl, napsal list The Local.

Deník připomíná také incident ze sicilského Palerma, kde minulý týden skupina mladých lidí zbila 19letého přistěhovalce ze Senegalu a častovala ho přitom rasistickými nadávkami.

Agentura AP zase poukázala na případ 13měsíční romské dívky, kterou se zraněním plíce převezli na jednotku intenzivní péče poté, co byla na jedné z římských ulic v náručí své matky postřelena. Policie dospěla k závěru, že ji zasáhla rána ze vzduchovky, kterou jistý Ital střílel ze svého balkonu. Muž ale popřel, že jeho terčem byli Romové.

Osakueová z nárůstu rasismu viní Salviniho protiimigrační Ligu

Kritiku Osakueová míří na protiimigrační Ligu, v jejímž čele stojí ministr vnitra Matteo Salvini. V přímé souvislosti se teď do něj opřela i opozice včetně bývalého italského premiéra Mattea Renziho. Ten vyjádřil kvůli rasistickému útoku na sportovkyni znepokojení.

Daisy Osakueová je italská šampionka. Včera byla brutálně napadena odpornými rasisty. Útoky proti lidem jiné barvy pleti představují krizový stav. Teď už je to naprosto zjevné, nikdo to už nemůže popřít, zejména když sedí ve vládě.
Matteo Renzi

Sám Salvini se brání nejčastěji na svých oblíbených sociálních sítích, třeba zveřejněním fotografií lidí různých barev pleti. Kritiku ale sklidil i za jiný tweet, kdy si vypůjčil citát Benita Mussoliniho: „Mnoho nepřátel, mnoho cti.“ Slova italského fašistického „duceho“ jen lehce poupravil a to navíc v den 135. výročí diktátorova narození. Podle svých slov tak reagoval na štvavou kampaň proti němu.

Že je v Itálii rasismus na nebezpečné úrovni? Nebuďte hloupí. (…) Masová imigrace umožněná levicí tomu určitě nepomohla.
Matteo Salvini
lídr strany Liga, ministr vnitra

Minulý týden zároveň začalo Salvinim avizované vyklízení romského tábora na periferii Říma, a to navzdory protestům lidskoprávních organizací. A navzdory příkazu Evropského soudu pro lidská práva. Podle Salviniho je to krok směrem ke stabilitě, dodržování zákonů a respektu.