Historický okamžik: Americký a kubánský prezident si potřásli rukou

Soweto (JAR) - Pietní ceremoniál v Jihoafrické republice provázelo hned několik zajímavých okamžiků - zařadil se mezi ně i příchod prezidenta Spojených států Baracka Obamy. Ten si před televizními kamerami potřásl rukou se svým kubánským protějškem Raúlem Castrem. Podle některých komentářů šlo o gesto, které prakticky nemá obdoby, a signál, že k sobě odvěcí nepřátelé Washington a Havana hledají cestu. Jiní ho označují za pouhý projev slušnosti. Podívejte se na to, jak oba státníci spolu prohodili několik slov dokonce s úsměvem na tvářích.

Barack Obama si v JAR potřásl rukou s Raúlem Castrem (zdroj: ČT24)

Mezi USA a Kubou přitom již od dob studené války, kdy oba státy stály na opačném pólu světové politiky, panuje vypjatý vztah. Již zesnulý jihoafrický vůdce a bojovník za svobodu Nelson Mandela tak dokázal alespoň na chvíli spojit znesvářené strany i po své smrti.

Oba státníci se letmo potkali v okamžiku, kdy šéf Bílého domu vykročil na řečnickou tribunu, kde zemřelému bojovníku proti apartheidu vzdal čest. Cestou si potřásl rukou s přítomnými státníky, mezi nimiž byl i Castro. Podle amerického serveru Politico nebyl překvapivý pozdrav nejspíš ničím jiným než projevem prosté slušnosti. Nelze nicméně vyloučit ani vstřícné gesto učiněné v době, kdy k sobě oba odvěcí nepřátelé složitě hledají cestu.

Obama se dnes s Raúlem Castrem, Fidelovým mladším bratrem, podle záběrů televize ABC zdržel asi šest vteřin, oba si vyměnili pár slov. Pozdrav prezidentů USA a Kuby, nejspíš první za 50 let, si nemohl zvolit působivější kulisy, než je pietní vzpomínka na Nelsona Mandelu. Ikona boje proti apartheidu razila myšlenky usmíření, které by měly být základem nejen rasově smíšené jihoafrické společnosti, ale i mezinárodních vztahů ve světě. Agentura AFP s odvoláním na zdroje Bílého domu napsala, že Obamův pozdrav byl „gestem učiněným na počest Mandely“.

Historickým okamžikem na pohřbu usmiřovatele Nelsona Mandely byl moment, v němž si americký prezident Barack Obama podal ruku s kubánským prezidentem Raúlem Castrem.
Zdroj: ČT24/ČTK/SCANPIX SWEDEN/

Studenoválečné vztahy se pomalu oteplují

Washington a Havana učinily nedávno nesmělé kroky k usmíření, jehož kořeny sahají do nejdramatičtějších okamžiků studené války počátkem 60. let minulého století. Moskva tehdy na Kubě umístila své rakety středního doletu a vzniklá krize hrozila přerůst v jadernou válku. Rakety byly nakonec odstraněny a Spojené státy se zavázaly, že Kubu nenapadnou. Po následující desetiletí byla americko-kubánská konfrontace považovaná za symbol studené války. USA zavedly proti Kubě hospodářskou blokádu a přerušily s ní veškeré styky.

Obama počátkem listopadu v Miami prohlásil, že je možná načase, aby Spojené státy přehodnotily svou politiku vůči Kubě. Washington prý začíná vidět změny, k nimž na ostrově po odstoupení Fidela Castra dochází. „Je třeba si uvědomit, že Castro se dostal k moci v době, kdy jsem se narodil. Představa, že politika zavedená v roce 1961 bude efektivní i dnes, v době internetu, nedává smysl,“ konstatoval tehdy americký prezident.

Horizont ČT24: Obama si potřásl rukou s Castrem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod