Totální válka? Hrozby Severní Koreje neberou konce

Soul – Severní Korea opět hrozí „totální válkou“. Požaduje, aby Američané ukončili vojenské manévry s Japonskem a Jižní Koreou a přestali s „jaderným vydíráním“. Washington musí podle komise národní obrany KLDR skončit se svou nepřátelskou politikou vůči Severní Koreji, pokud chce mír na Korejském poloostrově i na „americké půdě“.

Spojené státy „musejí vědět, že odpovíme na provokace odvetnými údery a že to povede k totální válce v konečné konfrontaci s USA“, prohlásil podle severokorejské státní agentury KCNA mluvčí komise. Komise také důrazně odmítla jako „nepřípustnou urážku“ čerstvou „nabídku“ ministra zahraničí Spojených států Johna Kerryho. Šéf americké diplomacie cestou do Japonska řekl, že dveře pro jednání s KLDR jsou otevřené, pakliže se tato země vzdá jaderných zbraní a splní podmínky mezinárodního společenství.  

Severní Korea po určitém zmírnění napětí v úterý opět vystupňovala rétoriku proti USA a Jižní Koreji, které obvinila z rozdmýchávání nepřátelství. Oznámila, že uvádí armádu do nejvyšší pohotovosti a bude připravena zahájit odvetné operace. Pchjongjang tak reagoval na přesun amerických vojenských plavidel včetně jedné letadlové lodi do jihokorejského přístavu před čtvrtečním zahájením společných manévrů s Japonskem a Jižní Koreou.