Aljaška evakuovala pobřeží po silném zemětřesení, tsunami neměla ani třicet centimetrů

Americké úřady zrušily varování před vlnou tsunami, která hrozila po zemětřesení o síle 7,9 stupně s epicentrem asi 280 kilometrů od břehů aljašského ostrova Kodiak. Přístav ve stejnojmenném městě podle zdrojů BBC hlásil, že voda ustupuje od břehů, tsunami ale nakonec neměla ani 30 centimetrů. Oblast zasáhlo i několik dalších, slabších otřesů.

Varování před tsunami platilo pro jih a jihovýchod Aljašky včetně poloostrova, Aleutských ostrovů a Britské Kolumbie v Kanadě. Výstraha platila rovněž pro celé západní pobřeží USA, Havaj i Guam - i ta byla později odvolána.

Epicentrum otřesů bylo zaznamenáno v moři, v hloubce 25 kilometrů, zhruba 280 kilometrů jihovýchodně od ostrova Kodiak. Další významné město Anchorage mluvilo o „mimořádné hrozbě“.

Úřady po zemětřesení vyzvaly obyvatele zejména pobřežních oblastí Aljašky a Britské Kolumbie, aby se přesunuli do výše postavené oblasti.

„Podle dostupných dat mohlo toto zemětřesení vyvolat vlnu tsunami, která může mít ničivý dopad na pobřežní oblasti, a to i daleko od epicentra,“ upozornilo Tichomořské centrum pro varování před tsunami.

„Hodně záleží na tom, jakým způsobem se pohnou dva bloky, které způsobí zemětřesení, vůči sobě. Z prvních odhadů to vypadá, že došlo k vodorovnému pohybu dvou bloků, při kterém velké tsunami nevzniká,“ uvedl seismolog Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Silné zemětřesení se říká o všech, která jsou silnější než šest, tohle bylo asi tisíckrát silnější. Co se týče mělkosti, tak v seismologii bývá zvykem všechna zemětřesení mělčí než 60 kilometrů označovat jako mělká. K tsunami dochází hlavně při zemětřesení, kdy dojde k pohybu jednoho pevninového bloku směrem vzhůru, to nadzvedne vodní sloupec, který se roztéká na všechny strany.
Aleš Špičák
seismolog z Geofyzikálního ústavu AV ČR

Nathaniel Moore, který byl zrovna na rybářské lodi u města Kodiak, řekl CNN, že otřesy byly cítit „dobrou minutu“. „Celé město se evakuuje,“ sdělil CNN.

V Kodiaku se rozezvučely sirény a policie varovala, že nejde o planý poplach. V jedné ze škol v okrese Kodiak vyhledalo podle AP útočiště kolem 500 lidí. Přístav hlásil, že moře ustupuje. Podle policie citované BBC docházelo k výkyvům ve výšce mořské hladiny až o 30 centimetrů, větší tsunami ale nakonec nedorazila.

Také Heather Randová z Anchorage podotkla, že šlo o nejdelší zemětřesení, které kdy zažila. „Bylo to strašidelné,“ uvedla pro CNN. Škody – kromě trhlin v sádrokartonu – prý ale její dům neutrpěl. 

Vydáno pod