Novým prezidentem Libérie se stane bývalá fotbalová hvězda George Weah

Bývalá fotbalová hvězda George Weah se stane novým prezidentem Libérie. Po sečtení 98 procent hlasů jich Weah získal 61,5 procenta. Porazil viceprezidenta Josepha Boakai, který byl ve funkci 12 let.

Bývalý fotbalista George Weah příští měsíc vystřídá ve funkci laureátku Nobelovy ceny za mír a první ženskou hlavu státu na africkém kontinentu Ellen Johnsonovou-Sirleafovou. První kolo George Weah vyhrál se 38,4 procenty hlasů a Joseph Boakai získal podporu necelých 29 procent voličů.

Jednapadesátiletý Weah, který se do voleb hlavy státu zapojil již potřetí (před šesti lety se chtěl stát viceprezidentem), tak porazil třiasedmdesátiletého Josepha Boakaie, který 12 let vykonával funkci viceprezidenta.

Weah se v roce 1995 stal jediným Afričanem, jenž kdy získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu roku. Západoafrická země založená v 19. století osvobozenými americkými otroky nezažila pokojné předání moci již 73 let. Po občanské válce, která si mezi lety 1989 a 2003 vyžádala na 250 tisíc obětí, se Johnsonové-Sirleafové během dvou funkčních období podařilo zemi postavit na nohy, následně musela čelit výzvě v podobě epidemie eboly.

Odcházející prezidentka je však kritizována za údajnou korupci a podle mnohých se příliš nesnažila bojovat s chudobou. Podle agentury Reuters stále nemá většina Liberijců spolehlivý přísun elektřiny či pitné vody.

George Weah se narodil 1. října 1966. Patřil k velkým fotbalovým hvězdám 90. let. Jeden z nejlepších útočníků své doby zářil v italské a francouzské lize a v roce 1995 se stal jako první a jediný africký fotbalista držitelem Zlatého míče i ocenění pro nejlepšího fotbalistu podle FIFA. Kariéru ukončil v roce 2003 ve Spojených arabských emirátech, později se dal v rodné Libérii na politiku.

Weah se narodil v ghettu na předměstí liberijské metropole a živil se například jako operátor v telefonní ústředně, než v roce 1988 přišel do AS Monako. Ve Francii Weah vyhrál s monackým týmem pohár (1991) a v dresu Paris Saint-Germain jak pohár (1993 a 1995), tak ligový titul (1994). Poté přestoupil do Milána, kde působil pět sezón, během nichž slavný AC dvakrát vyhrál nejvyšší italskou soutěž. Poslední velký titul získal v roce 2000 v anglické Chelsea, se kterou vyhrál pohár.

Už jako hráč se George Weah věnoval charitativní práci, v roce 1997 se stal vyslancem dobré vůle dětského fondu UNICEF, bojoval také proti šíření HIV. Když ve věku 37 let ukončil hráčskou kariéru, doplnil si středoškolské i vysokoškolské vzdělání a zapojil se do politiky. Na prezidenta Libérie kandidoval poprvé už v roce 2005, až ve druhém kole prohrál s Ellen Johnsonovou-Sirleafovou. Nyní ji nejspíše v prezidentském paláci vystřídá.

Do voleb liberijské hlavy státu zasáhl George Weah i před šesti lety, kdy byl neúspěšným kandidátem na viceprezidenta. Lépe se mu dařilo ve volbách do liberijského senátu v roce 2014, kdy jasně porazil prezidentčina syna ve volbách.

Zdroj: ČTK

George Weah
Zdroj: AA/ABACA/ČTK/ABACA/AA