V ulicích Istanbulu byl opět cítit slzný plyn

Istanbul - Turecká policie znovu zakročila slzným plynem a vodními děly proti tisícům demonstrantů, kteří se snažili prorazit do parku Gezi na Taksimském náměstí. Dnes se měl znovu otevřít veřejnosti. Úřady park před několika týdny zavřely kvůli masivním protivládním demonstracím a protestům proti plánované výstavbě na jeho území. Tu ale před pár dny ústavní soud zrušil.

Shromáždění na Taksimském náměstí, které se stalo v minulých týdnech symbolem odporu proti vládě, označil předtím istanbulský guvernér Hüseyin Avni Mutlu za nezákonné.

Agentura AFP uvedla, že v místě se srotil dav asi 3 000 lidí. Demonstranti nedbali ani na Mutluovo varování, že proti nim pořádkové síly tvrdě zasáhnou. Na manifestanty stříkala vodu dvě děla, a když mezi demonstrující začaly dopadat ohlušující a slzotvorné granáty, lidé začali v panice utíkat.

Demonstrace v Istanbulu
Zdroj: ČTK/AP/Petr David Josek

V Istanbulu stále panuje napětí kvůli kontroverznímu developerskému projektu, jemuž mělo padnout za oběť mnoho stromů v parku Gezi. Kvůli tomu začaly v největším tureckém městě protesty, které přerostly v protivládní demonstrace. K nim přispěl i tvrdý zákrok policejních sil.
   
Přestože místní soud projekt do dalšího posouzení pozastavil, místní aktivisté se obávají, že nakonec bude uskutečněn. Vláda ve snaze protesty utišit dala mlhavý slib, že by se o projektu mohlo v Istanbulu konat referendum.

Vydáno pod