Syrská armáda podle SOHR porazila radikály v Dajr az-Zauru

Syrská armáda a její spojenci vybojovali na radikálech z Islámského státu (IS) východosyrské město Dajr az-Zaur. Tvrdí to exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR). Syrské oficiální zdroje tuto zprávu zatím nepotvrdily. Agentura SANA oznámila, že vojsko vybojovalo několik dalších částí města.

Armáda zahájila ofenzívu proti IS v Dajr az-Zauru v září. Město bylo do té doby z velké části pod kontrolou IS a jen menší část ovládala armáda. Tu obléhali radikálové skoro tři roky. Situace se změnila ve prospěch armády, když se jí letos s pomocí ruského letectva podařilo obležení prolomit.

Podle SANA nyní vojáci obsadili tři další části města, a dále zúžili prostor, v němž se IS stále drží. Režim má v rukou podle některých zpráv asi 95 procent města.

Reportér agentury AFP, který je na místě, tvrdí, že nedávné boje způsobily mnoho materiálních škod, některé domy jsou zcela zničené. V osvobozených částech města se pohybují pyrotechnici a odstraňují nálože, jež za sebou IS nechává.

Podle nejmenovaného vojenského zdroje radikálové využívají proti postupujícím vojákům elitní střelce, auta naložená výbušninami a k sebevražedným útokům nasazují také ženy.

Rakká po porážce IS
Zdroj: Reuters

Dajr az-Zaur je střediskem stejnojmenné provincie, v níž se nachází ropa a kam se IS stáhl po předchozích porážkách jinde v Sýrii. V provincii skupina čelí dvěma ofenzívám - kromě té, do níž je zapojena syrská a ruská armáda, proti němu bojují také arabsko-kurdské oddíly podporované mezinárodní koalicí.

IS přišel v polovině října o svůj hlavní stan v Sýrii, o město Rakka. Novou baštou islamistů se stal Búkamál na irácké hranici.