„Ďábelská sfinga z Perugie“ vydává knihu – a poplakala si v rozhovoru pro ABC News

New York – Knihu s názvem Waiting to Be Heard (Čekání na vyslyšení) dnes vydává Američanka Amanda Knoxová, která si přeje skoncovat se spekulacemi o svém podílu na vraždě Britky Meredith Kercherové a chce, aby na světlo vyšla pravda. Poskytla také emotivní rozhovor americké stanici ABC News, který bude v celém znění odvysílán dnes večer místního času.

Knoxová přijela spolu s Kercherovou v roce 2007 na roční studium do italské Perugie. Po jednom večírku byla jednadvacetiletá Kercherová nalezena mrtvá a z vraždy byli obviněni a souzeni Knoxová se svým tehdejším přítelem Raffaelem Sollecitem. V roce 2009 byli odsouzeni k 26 respektive 25 letům vězení. Při odvolacím řízení byli sice zbaveni viny pro nedostatek důkazů, avšak před měsícem kasační soud tento verdikt zrušil a nařídil, aby proces byl obnoven. Knoxová se mezitím vrátila do USA, kde studuje. Proces by mohl být obnoven už letos, ale Knoxová se ho podle všeho dobrovolně znovu nezúčastní; USA své občany ke stíhání do zahraničí nevydávají.

Kniha Amandy Knoxové
Zdroj: ČT24

Tělo Kercherové bylo nalezeno s proříznutým hrdlem a množstvím bodných ran v ložnici v bytě, který sdílela s Knoxovou. Před smrtí byla znásilněna. Američanka a Ital byli obžalovaní z perverzní, sexuálně motivované vraždy. Testy DNA na noži, jímž byla dívka zabita, ale jednoznačně pachatele neusvědčily. Oba souzení tvrdili, že nebyli v době vraždy v bytě, ale kde byli, si nepamatovali, protože byli pod vlivem marihuany a alkoholu. Za podíl na vraždě byl souzen také Sollecitův známý a překupník drog Rudy Guede. Ten byl zadržen v Německu, odsouzen byl k 16 letům vězení a trest si stále odpykává.

Knoxová se při rozhovoru neubránila slzám

V rozhovoru pro ABC News se Konoxová svěřila s tím, co zažívala v Itálii v době procesu. „Říkalo se mi americká svůdkyně, ďábel s andělskou tváří, manipulátorka bez srdce, sexuální virtuozka, sfinga z Perugie, ale to vše je omyl. Byla jsem v soudní síni, když na mne pokřikovali 'ďáble'. Jedna věc je, když vás vláčejí médii, druhá, když to na vás křičí a vy sedíte v soudní síni a bojujete o život. Byla jsem v každém případě vrah, ať to byla pravda, nebo ne,“ řekla Knoxová v rozhovoru s Dianou Sawyerovou. Snažila se v jeho průběhu zdržet emocí, ale slzám se neubránila. „Chci být znovu považovaná za člověka. To, co se mi stalo, bylo nereálné, ale může se to přihodit komukoli,“ říká v rozhovoru.