Exkluzivně: Štáb ČT natáčel na nejhůře postižených ostrovech Florida Keys

Exkluzivně: Štáb ČT na hurikánem poničených ostrovech Florida Keys (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump se svou chotí a v doprovodu viceprezidenta Mika Pence ve čtvrtek navštívili Floridu, která se vzpamatovává z následků hurikánu Irma. Největší škody napáchala smršť na jižním souostroví Florida Keys. Štáb ČT byl jedním z prvních, který v nejpostiženější části těchto ostrovů natáčel.

Štáb ČT se zpravodajem Martinem Řezníčkem byl na místě jedním z prvních. Do nejvíce zničených částí ostrovů zatím lidé nemohou.

Téměř každý dům místních 80 tisíc obyvatel hurikán nějak poškodil. Týká se to i obchodů, úřadů nebo pump. Tisíce domů zničil úplně. „Nemám slov, je to zkáza. Vypadá to jako válečná zóna,“ říká obyvatelka Key Largo Becky Perezová.

Lidé nacházejí své věci na zahradách sousedů

Lidé se snaží zachránit aspoň minimum z toho, co jim připomíná dřívější život. „Musíte hledat všude, lidi nám řekli, že našli své věci daleko. Takže se jdu projít a uvidím, co najdu. Doufáme, že něco najdeme,“ říká Perezová.

Zničené ostrovy Florida Keys pohledem štábu ČT
Zdroj: ČT24

Na Keys nefunguje elektřina, nejdou mobily, neteče voda, obchody jsou zavřené, benzinu je málo, popisuje situaci zpravodaj ČT. Nejnutnější zásoby tam dopravuje národní garda a armáda.

„Mám na dvoře spoustu nepořádku, ne všechno je z mého domu. Byli tu sousedi, kteří poznali něco ze svého majetku,“ popisuje další obyvatelka Key Largo Charlotte Walkerová.

Každý osmý obyvatel ostrovů žije v chudobě. Pro ně bude návrat o to těžší. „Všichni tam jezdíme v létě, na jarní prázdniny, užívat si. A to Irma odnesla,“ uvedl zakladatel nadace na pomoc obětem hurikánu Smiles per gallon Albert Tamargo.

Ti, kteří přečkali hurikán na souostroví nebo tam přijeli uklízet, nejedli nic teplého několik dnů. Dva bratři z Miami tam zadarmo rozdávají pizzu z pece na generátor, popisuje solidaritu mezi lidmi Řezníček.

„Jedna věc je vidět záběry této zkázy v televizi. Druhá pak sem přijet a cítit kouř z toho, co lidi spalují, zápach tlejících zvířat, splašků… Anebo jeden osobní moment – fotka rodiny na chodníku. Až když si člověk projede těch téměř 200 kilometrů spouště, uvědomí si, jaký je skutečný rozsah této katastrofy,“ říká Martin Řezníček.

Bez energie je stále více než 2,6 milionu obyvatel Floridy. V oblasti sužované po bouři velkými vedry je zásobování elektrickým proudem klíčové kvůli obnově služeb a otevření obchodů.

Výpadek je spojován i s úmrtím osmi obyvatel místního domova pro seniory s pečovatelskou službou, protože v něm nefunguje klimatizace. Z domova bylo hospitalizováno 115 lidí na následky dehydratace a dýchacích potíží.