V Texasu může po hurikánu napršet až metr vody. Zaplavené je i letiště v Houstonu

Úřady v Texasu bojují se záplavami způsobenými hurikánem Harvey. Očekává se, že do poloviny týdne by mohl napršet až metr. Živel nad texaské pobřeží dorazil v noci na sobotu a byl nejsilnějším za více než půl století. Nejméně šest lidí zemřelo. V úterý Texas navštíví prezident Donald Trump.

Obě letiště v Houstonu v současné době nefungují. Voda zaplavila přistávací dráhu. Texaský guvernér Greg Abbott už zvýšil počet okresů, ve kterých platí stav nouze z 30 na 50. V celém Texasu bylo uzavřeno zhruba 250 dálnic a silnic.

V rámci pomoci zasaženým oblastem bylo podle Abbotta aktivováno kolem 3000 členů národní gardy a nasazeno zhruba 600 plavidel. K záchranným operacím zároveň povolal 18 tisíc zaměstnanců armády.

Hurikán Harvey zeslabil na tropickou bouři. Přinesl do Texasu vichr i záplavy (zdroj: ČT24)

Mnoho lidí čeká na střechách svých domů na pomoc. Tu koordinuje federální krizová agentura FEMA, která do zasažených oblastí posílá zásoby a záchranáře. Ti pátrají po možných obětech zejména ve zřícených a zaplavených budovách.

„Nasadili jsme několik pátracích a záchranných týmů. Už dopředu jsme tam poslali tisíce litrů pitné vody, deky nebo postýlky. Množství zásob je tam už preventivně dostupné, stačí, aby o ně požádaly lokální úřady,“ podotkl Laverm Young z místního koordinačního centra.

Nejvíc vody zatím napršelo ve městech Houston a Corpus Christi. „Bouře jako tahle tady nebyla 47 let, jsou tu lidé, kteří si to pamatují, když byli ještě děti. Přístav každopádně nic takového nikdy nezažil. Velkou otázkou teď je, jak dlouho bude pršet. Nedokážeme odhadnout ani co se bude dít, až bouře přejde,“ uvedl ředitel přístavu v Corpus Christi John Larue.

Starosta Houstonu Sylvester Turner vyzval obyvatele města, aby pokud možno nepoužívali automobily. Požádal rovněž, aby lidé nevolali záchranáře, pokud nejsou v ohrožení života.

Šéf houstonských hasičů Samuel Pena uvedl, že jeho úřad od půlnoci místního času reagoval na více než 2500 nouzových volání a že další tisícovka volání stále čeká na vyřízení. Asi 4500 trestanců z věznic jižně od Houstonu muselo být evakuováno kvůli stoupající hladině nedaleké řeky Brazos. Přesunuti budou na východ státu.

Meteorologové očekávají, že povodně v oblasti Houstonu se budou v příštích dnech zhoršovat a mohly by dosáhnout „historické“ úrovně. „Rozsah a intenzita dešťových srážek překonává vše, co jsme dosud zažili,“ uvedla Národní meteorologická služba (NWS).

300 tisíc lidí je bez elektřiny

Harvey si také vyžádal už šest obětí. První obětí se stal muž v okrese Aransas, který během bouře zemřel při požáru ve svém domě. Jedna žena zemřela v okrese Harris, kde leží i Houston, když velká voda zaplavila její auto.

Nejméně 14 lidí utrpělo zranění, většinou lehká, včetně zlomenin. Bilance mrtvých i zraněných ale může být vyšší, neboť záchranáři se zatím nedostali do některých nejhůře postižených oblastí. Asi 300 tisíc lidí se také po hurikánu ocitlo bez elektřiny. 

Desetitisíce obyvatel z ohrožených oblastí utekly do bezpečí. Ve městečku Rockport, jehož dvě třetiny z deseti tisíc obyvatel byly evakuovány, hurikán poškodil řadu budov včetně střední školy, hotelu a komplexu pro seniory. Některé z postižených objektů přitom byly určeny jako útočiště pro evakuované.

Úřady v Texasu varují po hurikánu před silnými záplavami (zdroj: ČT24)

„Nemáme dodávky elektřiny ani vody, nefunguje kanalizace. Všechny naše zdroje jsou nasazeny, abychom zjistili přesný rozsah všech škod. S obavami čekáme ještě mnoho srážek a povodně. Několik hlavních komunikací je zaplaveno,“ konstatoval policejní náčelník z Port Lavaca Colin Rangnow.

Hurikán pronikl na texaskou pevninu s rychlostí přesahující 210 kilometrů za hodinu. Nacházel se tak na čtvrtém stupni pětibodové škály. Nad pevninou ale rychle zeslábl na první stupeň a později se změnil v tropickou bouři.

Meteorologové se ale obávají, že bouře bude pokračovat směrem na moře, kde opět pojme množství vody a otočí se zpět na pevninu. Nemá už sice dosahovat intenzity hurikánu, i tak s sebou ale může nést opět prudký vítr a mimořádné množství srážek – na metr čtvereční až 1000 litrů vody, což se rovná ročnímu úhrnu České republiky během velmi deštivého roku.