Zdravotní stav Češky zraněné při útoku v Hurghadě se prudce zhoršil

Zdravotní stav české turistky zraněné předminulý týden při útoku na turisty v egyptské Hurghadě se prudce zhoršil, uvedlo v prohlášení české ministerstvo zahraničí. Šestatřicetiletá Češka, kterou útočník na pláži zasáhl nožem do nohy a do zad, byla z Hurghady den po útoku přepravena vrtulníkem do Káhiry a tam hospitalizována.

Podle ministerstva zahraničí došlo ke zhoršení zdravotního stavu ženy během pondělního dopoledne.

Zraněná zůstává v káhirské nemocnici, kde ji má v nejbližších hodinách navštívit lékař–specialista z České republiky. Měl by s místními lékaři konzultovat stav pacientky i její případný převoz zpět do vlasti.

Bližší podrobnosti o stavu ženy nebude ministerstvo na žádost rodiny zraněné zveřejňovat.

V káhirské nemocnici je se zraněnou ženou její partner, syn a matka. Na místě jsou také zástupci české ambasády v Káhiře.

Při útoku 14. července Egypťan v Hurghadě nožem ubodal k smrti dvě Němky a zranil čtyři další turistky. Na hotelovou pláž se podle všeho dostal tak, že si zakoupil vstupenku k jednodennímu využití.

Pachatel i motiv útoku jsou stále velkou neznámou

Zadržený egyptský útočník
Zdroj: Mohamed Aly/Reuters

O pachateli útoku a jeho motivech egyptské úřady prakticky neinformovaly. Průběžně však vydávají zprávy o zpřísňování bezpečnostních opatření, které mají chránit turisty. Je mezi nimi například instalace 240 kamer a elektronických vstupů u hotelů. Kamery mají být napojeny na monitorovací centrum na policejním velitelství Hurghady.

Kvůli útoku se také ruší jednodenní vstupenky, díky kterým se mohli na pláže dostat i lidé, kteří nebyli ubytováni v příslušném hotelu.

Egyptský cestovní ruch se potýká s úbytkem turistů od revoluce v roce 2011. První čtvrtletí letošního roku ale ukázalo příznivý vývoj, protože počet turistů se meziročně zvýšil o 51 procent. Egypt ročně navštíví více než pět milionů lidí, mezi nimiž loni bylo 120 000 Čechů.