Americký senátor McCain má zhoubný nádor mozku

Horizont ČT24: John McCain má agresivní zhoubný nádor mozku (zdroj: ČT24)

Vlivný republikánský senátor Spojených států amerických John McCain má zhoubný nádor mozku, takzvaný glioblastom. V prohlášení se souhlasem arizonského senátora to ve středu sdělila klinika Mayo, kde se McCain minulý týden podrobil odstranění krevní sraženiny nad levým okem.

„Senátor a jeho rodina spolu s pečovatelským týmem kliniky Mayo zvažují další léčebné možnosti. Součástí těchto léčebných možností může být kombinace chemoterapie a ozařování,“ uvedla klinika ve Phoenixu. Dodala také, že válečný veterán a 80letý senátor se z chirurgického zákroku, který podstoupil minulý týden v pátek, zotavuje neuvěřitelně dobře a že jeho zdravotní stav je jinak výborný.

„Zpráva o otcově nemoci zasáhla každého člena rodiny McCainů,“ sdělila na Twitteru senátorova dcera Meghan. „Moje babička, matka, bratři, sestra a já jsme byli šokováni a nyní trpíme úzkostí z toho, co přijde,“ dodala.

McCain se podle stanice CNN podrobuje lékařským kontrolám každé čtyři měsíce, protože mu byl už třikrát odstraněn melanom. Při poslední kontrole minulý týden mu lékaři nedaleko místa, odkud mu dříve odstranili nádor kůže, objevili krevní sraženinu. Senátor si kromě toho stěžoval na neostré a zdvojené vidění a pocit únavy, což připisoval únavě z práce.

Lékaři se rozhodli pro okamžité odstranění sraženiny a při rozboru odebraných vzorků diagnostikovali agresivní typ rakoviny mozku. Nyní se senátor, který podle CNN po operaci neprojevoval žádné neurologické potíže, zotavuje doma.

Podpora napříč celou politickou scénou

Brzké uzdravení již McCainovi, který je znám svou tvrdostí, zásadovostí a také ochotou spolupracovat v klíčových záležitostech s demokraty, popřáli nejen jeho kolegové z Kongresu USA, ale i prezident Donald Trump s manželkou Melanií. „Brzy se uzdrav,“ uvedl Trump v prohlášení s tím, že McCain byl vždy bojovník.

Podobně jako Trump se vyjádřil i bývalý demokratický prezident Barack Obama. Ten senátora označil za amerického hrdinu a jednoho z nejstatečnějších bojovníků, jaké kdy poznal. „Rakovina neví, proti komu stojí. Dej jí co proto, Johne,“ uvedl Obama.

Podporu senátorovi McCainovi kromě řady aktivních představitelů americké politiky vyjádřili i exprezidenti Bill Clinton a George Bush starší.

Glioblastom je označován za nejagresivnější typ mozkových nádorů. Podle expertů, na které se obrátil americký list New York Times, pacienti s touto diagnózou přežívají kolem 16 měsíců. Na glioblastom zemřel v roce 2009 americký senátor Edward M. Kennedy.