Čech dostal za vloupání do Kňažkovy vily tři roky vězení

Tři roky vězení dostal u slovenského soudu český občan za krádež peněz a cenností z bratislavské vily herce Milana Kňažka. Verdikt není pravomocný, obhajoba i prokurátor si ponechali lhůtu na odvolání. Obžalovanému hrozilo až deset let vězení. Kňažko, který zloděje ve svém domě přistihl a postřelil, netajil nelibost nad výší uloženého trestu a slovně se pustil do předsedy senátu.

Do Kňažkovy vily v prestižní bratislavské čtvrti nedaleko památníku Slavín Čech vnikl v noci letos v lednu. V domě odcizil hotovost z peněženky a pomocí nalezených klíčů otevřel trezor, ze kterého podle obžaloby sebral peníze, prsten a hodinky v celkové hodnotě nejméně 10 000 eur (261 000 korun).

Herec se během vloupání vzbudil a na zloděje třikrát vystřelil. Zraněný muž ještě stihl z vily uprchnout, ale policisté ho dopadli na zahradě domu. Na soudní proces čekal český občan ve vazbě.

Obžalovaný Pavel Novotný ze Strakonic v úvodu líčení přiznal vinu, což celý proces zrychlilo. Soud tak omezil průběh dokazování pouze na okolnosti, které měly vliv na výši trestu. Kromě krádeže muž čelil obžalobě také z porušování domovní svobody a z poškození cizí věci.

Soud uložil Čechovi trest na spodní hranici trestní sazby. Zatímco prokurátor požadoval trest vězení, obhajoba žádala podmínku. S ohledem na přiznání se Novotný může odvolat pouze vůči výši uloženého trestu.