Potvrzeno. Europarlament probere aféru kolem Babiše a možného zneužití médií

Evropský parlament se bude 1. června zabývat hrozbou politického zneužití médií v Česku. Potvrdili to předsedové frakcí s tím, že debata neskončí rezolucí. Jde o důsledek zveřejnění nahrávek s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), které poukazují na možný střet zájmů.

Jedním z bodů diskuse bude „Prohlášení komise – riziko politického zneužívání médií v ČR“. Právě Evropská komise má připravit stanovisko ke skandálu, kdy měl ministr Babiš a šéf hnutí ANO využívat novináře listu Mladá Fronta DNES, který vlastnil, k útokům na své politické oponenty.

Nejpravděpodobnějším zástupcem by mohli být eurokomisař pro digitální trh Andrus Ansip, do jehož agendy patří také otázka „svobody a plurality médií“, nebo místopředseda komise Frans Timmermans, který například řeší spor s Polskem ohledně stavu právního státu v zemi.

V tom, že se aféra dostala na unijní úroveň, „vidí někteří pozorovatelé snahu největší europarlamentní frakce Evropské lidové strany (EPP), kam patří strana maďarského premiéra Orbána, ukázat, že také frakce Aliance evropských liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), která je čtvrtá největší a Orbána tvrdě kritizuje, má problém. A to právě v osobě Andreje Babiše. Právě do ní patří europoslanci jím vedeného hnutí ANO“, uvedl zpravodaj ČT v Bruselu Bohumil Vostal.

Čeští europoslanci jsou proti řešení Babiše na evropské úrovni

Na předsedu EPP Manfreda Webera se už dříve obrátilo pět českých členů frakce ve snaze dosáhnout stažení bodu o situaci médií v ČR z programu plenární schůze. Autorka dopisu Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) zdůraznila, že sice není možné problémy kolem střetu zájmů ministra financí bagatelizovat, Česko ale záležitost vyřeší samo.

„Česká republika není jediná, která tady bude středem pozornosti na plénu, jednou jsou to Poláci, jednou Maďaři, jednou Němci se svým mýtným,“ zdůraznila Šojdrová. Za důležitější než debatu v plénu považuje to, že před ním se uskuteční také rozprava ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci, kam by chtěla spolu s dalšími poslanci pozvat například zástupce české vlády, novinářů a neziskových organizací.

„Toto slyšení jsem podporovala. Tam ta debata může být skutečně věcná a může k něčemu vést, ke skutečné výměně informací,“ dodala.

Přestože na nahrávkách zaznívají Babišova doporučení, kdy časovat texty v neprospěch ČSSD, ministr financí vinu odmítá. Před poslanci prohlásil, že „je nesmysl“, že by kdy ovlivňoval své vydavatelství MAFRA. „Zásadně odmítám, že bych něco ovlivňoval,“ řekl doslova.

  • Čapí hnízdo: Poprvé se poslanci kvůli ministru financí mimořádně sešli před rokem, a to kvůli možnému dotačnímu podvodu v souvislosti s ministrovým středočeským rančem. Ta získala padesátimilionovou dotaci určenou malým a středním podnikům. Před podáním žádosti ale spadala pod Agrofert. Schůze je doteď přerušená, případ vyšetřuje česká policie i evropský úřad OLAF.
  • Korunové dluhopisy: Mimořádný bod s názvem „Daňové podvody ministra financí“ řešili poslanci letos v březnu. Andreje Babiše vyzvali, aby vysvětlil, jestli jeho příjmy stačily na nákup korunových dluhopisů Agrofertu a aby vyvrátil podezření z daňových úniků. I v důsledku této schůze nakonec padl návrh na vicepremiérovo odvolání, protože zákonodárci předsedu vlády Sobotku zavázali, aby jednal, pokud Babišovo vysvětlení nebude dostatečné. Do konce května má sněmovně poslat své závěry ještě Finanční správa.
  • Nahrávky o médiích: Aktuální schůze zaostřila mimo jiné obsah nahrávek rozhovorů novináře Marka Přibila s Andrejem Babišem. Jejich pořízení i to, že se v nich mluví o detailech z vyšetřování, už prověřuje policie a kvůli možnému úniku čerstvých informací i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Státní zastupitelství se zabývá také trestním oznámením, které podal šéf hnutí ANO. Ten nahrávky označuje za provokaci novináře.