Babiše a média bude řešit europarlament. Postoj Komise by mohla přednést Jourová

Zpravodaj ČT Vostal k mimořádnému jednání EP o Babišovi (zdroj: ČT24)

Aféru kolem vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) by měli řešit europoslanci. A to ve Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci, který by se mohl sejít 29. či 30. května. Stavem médií v České republice a rizikem jejich politického zneužití se bude EP zabývat nejspíš i 1. června na plenární schůzi. Vyplývá to z návrhu jejího programu, který schválilo vedení politických frakcí europarlamentu. Stanovisko Evropské komise by mohla europoslancům přednést eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová (ANO).

Na druhý den bruselského plenárního jednání, tedy na dopoledne 1. června, je naplánován bod s názvem „Prohlášení komise - riziko politického zneužití médií v České republice“. Podle informací ČTK bod navrhlo zařadit na program jednání europarlamentu vedení jeho nejsilnější frakce, tedy Evropské lidové strany (EPP). Na jeho zařazení prý ale už delší dobu „byla širší shoda“.

Ke skandálu, kdy měl ministr Babiš a šéf hnutí ANO využívat novináře listu Mladá Fronta DNES, který vlastnil, k útokům na své politické oponenty, má připravit stanovisko Evropská komise. Ta ho pak bude muset představit europoslancům. Přednést by jim ho mohl první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, nebo Babišova stranická kolegyně Věra Jourová, která má v Komisi na starosti spravedlnost. 

O věci se mělo původně diskutovat už příští týden na schůzi ve Štrasburku, nakonec byl ale bod přesunut až na bruselskou dvoudenní „miniplenární schůzi“ na přelomu května a června. Není přitom vyloučeno, že do té doby se podoba názvu či přesného obsahu tohoto bodu jednání změní, frakce se samozřejmě také ještě mohou dohodnout na jeho úplném vyřazení z programu schůze.

Evropský parlament se bude zabývat politickým zneužíváním médií v Česku (zdroj: ČT24)

Za zájmem EP o kauzu může být soupeření mezi frakcemi

V tom, že se aféra dostala na unijní úroveň, „vidí někteří pozorovatelé snahu největší europarlamentní frakce Evropské lidové strany (EPP), kam patří strana maďarského premiéra Orbána, ukázat, že také frakce Aliance evropských liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), která je čtvrtá největší a Orbána tvrdě kritizuje, má problém. A to právě v osobě Andreje Babiše. Právě do ní patří europoslanci jím vedeného hnutí ANO,“ uvedl zpravodaj ČT v Bruselu Bohumil Vostal.

V evropských médiích přitom skandál vicepremiéra Babiše nepřestává rezonovat. V Bruselu například vlivný server a týdeník Politico napsal, že Babiš čelí dlouhodobě podezřením ze střetu zájmů, které se dotýkají „širokého pole jeho byznysových zájmů a využívání evropských fondů pro jeho firmy v době, kdy působil jako ministr financí“.

List Politico připomíná, že všechna svá média a firmy Babiš musel předat do svěřenského fondu. Samotný šéf hnutí ANO Babiš v rozhovoru pro Politico veškerá obvinění označil za kampaň a lži.