Jerevan uvítal odsouzení genocidy Arménů českým parlamentem

Arménie vítá rozhodnutí českého parlamentu uznat masakr Arménů v Osmanské říší za genocidu. V Jerevanu to dnes prohlásil arménský ministr zahraničí Edvard Nalbandjan. Reagoval na úterní deklaraci Poslanecké sněmovny, která odsoudila „genocidu Arménů a dalších národnostních a náboženských menšin na území Osmanské říše v období první světové války“.

„Arménie vítá přijetí rezoluce Poslanecké sněmovny českého parlamentu, který odsuzuje a uznává genocidu Arménů a další zločiny proti lidskosti,“ uvádí se v prohlášení, o němž informovala agentura Armenpress.

„Rezoluce Poslanecké sněmovny, spolu s prohlášeními prezidenta Miloše Zemana odsuzujícími genocidu Arménů, je cenným příspěvkem České republiky ke vznešenému úkolu odvrácení genocidy a zločinů proti lidskosti,“ konstatuje se v prohlášení arménského ministra.

Zeman odsoudil genocidu Arménů jako „jedno z nejhorších zvěrstev moderní doby“ v dopisu arménskému duchovnímu představiteli v České republice Barseghovi Pilavčjanovi, o němž v úterý informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. K tématu se týž den vyjádřila i Poslanecká sněmovna, když odsoudila genocidu Arménů stejně jako nacistické zločiny proti lidskosti na židovském, slovanském a romském obyvatelstvu.

Vyvražďování Arménů v Osmanské říši padlo v roce 1915 za oběť až 1,5 milionu lidí. Ankara proti označení masakrů za genocidu ostře protestuje, i když smrt mnoha nevinných lidí uznává. Použití termínu genocida pro označení událostí z roku 1915 je v Turecku dokonce trestné.

Podle Turecka nešlo o záměrnou akci Osmanské říše, nýbrž o projev občanské války, jejímiž oběťmi byli i Turci.

Masakry Arménů za první světové války za genocidu oficiálně uznaly více než dvě desítky zemí, včetně Francie, Ruska nebo Argentiny. Příslušnou rezoluci přijal i Evropský parlament a také papež František hovořil o genocidě.