Ivanka Trumpová dostane vlastní pracovnu v Bílém domě. Bude mít i přístup k utajovaným informacím

Dcera amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka dostane vlastní pracovnu v západním křídle Bílého domu. Oznámil to její právní zástupce a poradce pro otázky etiky Jamie Gorelick, informovala agentura Reuters. Nejstarší Trumpova dcera sice nebude zastávat žádnou oficiální funkci ve vládě svého otce, bude mít ale přístup i k utajovaným informacím.

Kvůli tomu by měla brzy dostat i bezpečnostní prověrku. Pětatřicetiletá Ivanka Trumpová, kterou má současný americký prezident se svou první manželkou Ivanou původem z Československa, dostane k dispozici také vládní komunikační přístroje.

Nebude mít ale žádnou oficiální funkci a pobírat nebude za svou práci ani mzdu. Podle právního zástupce se přesto bude držet všech etických pravidel platných pro členy prezidentovy administrativy.

Podle Gorelicka se totiž Trumpová hodlá řídit stejnými etickými pravidly, která platí pro vládní zaměstnance, i když oficiálně jím nebude. „Budu i nadále poskyovat svému otci rady a instrukce, jak to dělám celý svůj život. Protože pro tento případ zatím neexistuje precedent, budu se řídit všemi etickými pravidly určenými pro zaměstnance vlády, “ uvedla Trumpová. 

Mezi odborníky na etiku a v Bílém domě ale tento krok vzbudil otázky, jestli to bude stačit k zažehnání možného střetu zájmů. Ptají se také, proč se Trumpová jednoduše nestane oficiální zaměstnankyní administrativy. Zejména proto, že se teď některými pravidly automaticky řídit nemusí, a přitom bude de facto poradkyní v Bílém domě, píše Politico.

Zatímco některým pravidlům se totiž může dobrovolně podřídit, jiná může dobrovolně ignorovat, potvrdil například také Norm Eisen, odborník na etiku Obamovy administrativy. 

Trumpová stále vlastní módní značku nesoucí její jméno, i když ze své funkce ve společnosti odstoupila před prezidentskou inaugurací.  

Po boku Donalda Trumpa se Ivanka objevuje při řadě oficiálních i neoficiálních příležitostí. Naposledy se účastnila například jednání Trumpa s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a podnikateli. Ivančin manžel Jared Kushner pak v Bílém domě zastává funkci poradce. Věnovat by se měl mimo jiné otázkám Blízkého východu.