Malajsie ruší po vraždě Kima bezvízový styk s KLDR. Kvůli bezpečnosti

Malajsie z bezpečnostních důvodů zruší bezvízový styk se Severní Koreou. Dva týdny po vraždě bratra severokorejského vůdce v malajsijské metropoli, z níž jsou obviňovány severokorejské tajné služby, to oznámil malajsijský vicepremiér. Generální prokurátor Apandi Ali uvedl, že Severokorejec zadržený v souvislosti s atentátem bude propuštěn a deportován do KLDR.

Malajsijský vicepremiér oznámil, že Severokorejci budou potřebovat víza od pondělka 6. března. Dosud mohli v Malajsii pobývat 30 dní bez víz. 

Kim Čong-nam zemřel 13. února krátce poté, co na něj dvě ženy na letišti v Kuala Lumpuru nastříkaly nervový plyn VX, který OSN řadí mezi chemické bojové látky. Obě ženy – Indonésanka a Vietnamka – již byly zadrženy a obviněny z vraždy, zatímco malajsijské úřady pátrají po skupině Severokorejců považovaných za organizátory smrti Kim Čong-nama.

Vietnamka Doan Thi Huong a Indonésanka Siti Aisyahová podezřelé z vraždy Kim Čong-nama
Zdroj: ČT24/Reuters

KLDR: Na letišti zemřel severokorejský občan na infarkt

Pchjongjang odmítá uznat, že mrtvým je skutečně nevlastní bratr vůdce země Kim Čong-una. Malajsijské vyšetřování označuje za zmanipulované a snaží se docílit okamžitého vydání těla.

Ve čtvrtek Severní Korea uvedla, že severokorejský občan, jenž zemřel před dvěma týdny na letišti v Kuala Lumpuru, s největší pravděpodobností podlehl infarktu.

Ri Tong-il, bývalý zástupce severokorejského vyslance při OSN a člen delegace, kterou KLDR vyslala do Malajsie, odmítl, že by muže v Kuala Lumpuru zabil plyn VX. „Vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o infarkt,“ řekl. Malajsijské úřady vyzval, aby vzorky toxické látky nalezené při pitvě poslaly Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW). 

Zadrženého Severokorejce čeká deportace

Kromě obou obviněných žen Malajsie zadržela dva muže – Malajsijce, který je na svobodě na kauci, a jednoho Severokorejce, který se ocitl ve vazbě. Generální prokurátor ve čtvrtek oznámil, že proti tomuto muži není dost důkazů a že bude v pátek deportován do KLDR.

Muž byl zatčen na letišti 17. února. Měl u sebe pracovní povolení, jehož platnost podle agentury Reuters vypršela 6. února. Proč byl považován za podezřelého v případě vraždy, není jasné.