Trump: Výsledek voleb budu respektovat. Pokud vyhraji

Jedním z hlavních témat, které Spojené státy skloňují po třetí prezidentské debatě, se stal výrok Donalda Trumpa, že zatím neřekne, jestli bude respektovat výsledek voleb při případné porážce. Odpoledne přišel s novým prohlášením: „Výsledek voleb budu respektovat. Pokud vyhraji.“

Trump během stejného projevu v Ohiu také uvedl, že si vyhrazuje právo napadnout volby v případě sporného výsledku.  

Během duelu republikánský kandidát odmítl slíbit, že v případě prohry uzná výsledek prezidentských voleb. „Řeknu to, až to přijde. Zatím vás ponechám v napětí, zda výsledky voleb přijmu,“ řekl na otázku moderátora. Tento zřejmě nejdiskutovanější výrok se po debatě snažili někteří jeho spolupracovníci mírnit v obavě, že definitivně odradí umírněnější voliče, které jejich favorit potřebuje k vítězství.

Soupeřka Trumpa demokratka Hillary Clintonová jeho přístup označila za děsivý. „Takhle demokracie nefunguje. Vždy jsme měli svobodné a férové volby. Vždy jsme přijali výsledky, ať se nám líbily či ne. A to se očekává od kohokoli, kdo se účastní předvolební debaty,“ reagovala.

Trump si ovšem podle komentátorů alespoň v začátku debaty vedl dobře. „Alespoň první půlhodinu překvapil takřka prezidentským projevem. Byl mnohem klidnější, věcnější racionálnější, než v minulých dvou debatách,“ uvedl komentátor Newsweeku Daniel Anýž. Pozice, s jakou na debatu přišla jeho soupeřka, pak byla podle Anýže především „uhájit svoje hřiště“.