V Německu prudce vzrostlo množství útoků s rasovým podtextem

V Německu výrazně přibylo násilných útoků s rasistickým podtextem. Od ledna do poloviny září jich policie zaznamenala 507, což je skoro dvojnásobek oproti stejnému období loňského roku.

Vysoký je i celkový počet politicky motivovaných trestných činů namířených proti žadatelům o azyl a uprchlíkům. Podle ministerstva vnitra jich bylo letos už 1800. Policie zaznamenala také 78 žhářských útoků ze strany pravicových extremistů a sedm vražd.

Ministerstvo vnitra uvádí, že na pozadí uprchlické debaty stoupá „rétorika odporu“.

O rostoucí aktivitě pravicových extremistů informovala v létě i výroční zpráva o činnosti civilní kontrarozvědky za rok 2015. Počet pravicových extremistů podle ní za loňský rok stoupl z 21 000 na 22 600.

Polovina z těchto extremistů je podle německých úřadů připravena použít násilí, což proti roku 2014 představuje nárůst o 1300 osob. Jednou z příčin je podle civilní kontrarozvědky odpor k uprchlíkům, jichž loni do Německa přišlo kolem 1,1 milionu.

Navzdory masivnímu nárůstu pravicového násilí německé úřady vedou jako „problémovou“ pouze dvacítku osob. Ve Spolkové republice je přitom zaznamenáno také kolem 520 vyznavačů radikálního islámu, připomíná magazín Spiegel