V Londýně ubili mladíci po hádce Čecha řetězem. Policie po nich pátrá

Skupina mladíků ubila v Londýně k smrti Čecha, který pracoval pro zdejší cateringovou společnost. Incident se stal ve východní části britské metropole, když se jedenatřicetiletý muž vracel z baru, kde popíjel s kolegy, uvedl list The Daily Mirror. Policie nyní pátrá po pachatelích.

Čech popíjel ve středu večer s kolegy v restauraci Perfect Fried Chicken na ulici East India Dock nedaleko svého bydliště. V restauraci došlo k výměně názorů mezi napadeným a jedním ze zákazníků, když čekali na jídlo.

Podle majitele fastfoodu se hádka rychle vyostřila, ale stejně rychle utichla. Skupina mladíků si pak ale na Čecha v obleku počkala venku.

Kopali do něj, všude byla krev, vypověděl svědek

Tam vytáhli na muže řetěz k zamykání kol, kterým ho udeřili do hlavy. „Ležel na zemi a měl poraněnou hlavu. Bylo tam mnoho krve a kopali do něj,“ řekl svědek. Čtveřici mladíků bylo podle něj kolem dvaceti let a odjeli na kolech typu BMX.

Čecha našel cyklista, který mu už ale nebyl schopen pomoci, stejně jako záchranáři, jež přivolal. Muž zemřel na místě činu krátce po půlnoci, sdělila policie, která pátrá po gangu a zkoumá záběry z kamer z blízkého okolí fastfoodu. „Dle pitvy byla příčinou smrti mozková příhoda, která byla následkem silného krvácení do mozku,“ uvedl spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Čech pracoval v cateringové společnosti Harbour & Jones v centru Londýna jako zástupce vedoucího. „Je to neuvěřitelně smutná událost. Jedenatřicetiletý muž pobýval v Londýně už osm let a soudě podle jeho internetových profilů se mu tam vedlo velmi dobře,“ konstatoval Kytka.

Na sociálních sítích komentují smrt muže jeho známí a přátelé. „Nemělo se to stát, stále tomu nemohu uvěřit. Byl to člověk s velkým srdcem, před sebou měl celý život. Nikdy na tebe nezapomenu, navždy zůstaneš v našich srdcích,“ napsal jeden z nich na Facebooku. „Ztráta kamaráda je vždycky hrozná, ale tohle je horší než cokoli jiného,“ okomentoval tragédii další.

Útok zřejmě nebyl národnostně motivovaný

V Británii po červnovém referendu o vystoupení z EU výrazně přibylo útoků na přistěhovalce. „Na definitivní závěr je příliš brzy. Hovořil jsem s českými diplomaty v Londýně, kteří tuto událost pozorně sledují. Potvrdili mi dojem, že zatím z informací, které pronikly z vyšetřování na veřejnost, nic nenasvědčuje tomu, že by mělo jít o rasisticky nebo národnostně motivovaný útok,“ podotkl Kytka s tím, že po osmi letech v Londýně by pravděpodobně útočníci Čecha ani neidentifikovali jako cizince.

My tento čin nedáváme do souvislosti s politicky motivovanými útoky namířenými proti přistěhovalcům, o kterých se v souvislosti se změnou atmosféry po brexitu (odchodu země z EU) ve Velké Británii hovoří.
Irena Valentová
mluvčí Ministerstva zahraničí ČR

Právě národnost byla nedávno důvodem, proč šest teenagerů napadlo polské občany ve městě Harlow východně od Londýna. Čtyřicetiletý Arkadiusz Jozwika na následky zranění zemřel.

Podle oficiálních údajů z roku 2014 žije v Británii asi 790 tisíc Poláků, což je činí po Indech druhou největší komunitou přistěhovalců v zemi. Podle českých úřadů v loňském roce na území Británie pracovalo asi 37 tisíc Čechů.