Kmoníček se ujme funkce velvyslance v USA, sdělil Zeman

Postu českého velvyslance ve Spojených státech se od března ujme dosavadní ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. Oznámil to prezident Miloš Zeman, který už podepsal pověřovací listiny. Ministerstvo zahraničí zatím zprávu nechce komentovat - USA prý ještě nedaly ke změně ambasadora souhlas.

Kmoníček nahradí ve funkci velvyslance České republiky ve Spojených státech Petra Gandaloviče. „Podepsal jsem již jmenovací dekret, ale říkal jsem mu, že může odjet teprve tehdy, až bude pověřovací listiny předávat novému (americkému) prezidentovi,“ řekl Zeman zástupcům krajanských spolků v USA, když jim Kmoníčka představoval.

„Jinak by byl zbaven potěšení setkat se s novým (americkým) prezidentem,“ dodala česká hlava státu.

Nevidím důvod, proč by neměl být odsouhlasen i americkou stranou.
Miloš Zeman


Podle pravidel platných v Česku nového velvyslance navrhuje nejprve ministr zahraničí vládě, a po schválení je návrh předložen prezidentovi. Ten velvyslance jmenuje. Údaje o velvyslancovi jsou pak odeslány přijímající zemi, která v řádu týdnů až měsíců vysloví souhlas (agrément); jeho odepření je výjimečné. Až poté je podle zvyklostí obvyklé zveřejnit jméno nového velvyslance.

MZV: Zemanovo oznámení neodpovídá etiketě mezinárodních vztahů

České ministerstvo zahraničí na svých webových stránkách uvádí, že předčasné zveřejnění jména velvyslance neodpovídá etiketě mezinárodních vztahů a mohlo by být chápáno jako tlak na jeho přijetí hostitelskou zemí. „Lze očekávat, že nový velvyslanec ve Spojených státech amerických bude ustanoven po lednu příštího roku,“ prohlásil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

obrázek
Zdroj: ČT24

Více se nechtěl k záležitosti vyjadřovat. „Jak říká pan ministr zahraničních věcí (Lubomír) Zaorálek, jde o intimní záležitost mezi dvěma stranami, která se zásadně nekomentuje. Já mohu pouze potvrdit, co řekl pan prezident,“ poznamenal.

Na otázku, zda si již Zeman vybral za Kmoníčka náhradu, mluvčí řekl, že půjde o člověka, který je profesionálním diplomatem a má bohaté zkušenosti z diplomacie. Jméno budoucího ředitele zahraničního odboru Hradu ale nechtěl uvést.

Kmoníček byl velvyslancem v řadě zemí

Hynek Kmoníček je znám jako mediálně obratný a na veřejnosti často vystupující diplomat. Ředitelem zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky je od jara 2013. Urovnával kupříkladu spory mezi Hradem a Černínským palácem ohledně jmenování velvyslanců, či rozepři mezi Zemanem a americkým velvyslancem Andrewem Schapirem - prezident loni uvedl, že Schapiro má dveře na Hrad zavřené poté, co se diplomat pozastavil nad Zemanovou účastí na oslavách konce války v Rusku.

Hynek Kmoníček
Zdroj: ČT24

V USA již Kmoníček působil jako velvyslanec ČR při OSN. Byl také velvyslancem v Austrálii a Indii i náměstkem ministra zahraničí. Po nástupu Karla Schwarzenberga na místo šéfa diplomacie byl ale jako člen ČSSD z pozice odvolán.

Velkou pozornost vzbudila v lednu 2000 Kmoníčkem vedená česká delegace do Iráku. Zemi tehdy vládl Saddám Husajn a na Irák bylo uvaleno hospodářské embargo OSN. Delegace byla utajovaná a upozornily na ni zahraniční tiskové agentury. V Česku navíc vzbudila pozornost účast kontroverzního spolupracovníka tehdejšího premiéra Zemana (tehdy ČSSD) Miroslava Šloufa.

Dosavadní čeští velvyslanci v USA

  • Michael Žantovský (leden 1993 až únor 1997)
  • Alexandr Vondra (květen 1997 až říjen 2001)
  • Martin Palouš (říjen 2001 až 2005)
  • Petr Kolář (prosinec 2005 až červen 2010)
  • Petr Gandalovič (od července 2011)