Tisíce sexuálních násilníků v New Yorku mají s lovem pokémonů utrum

Newyorské úřady zakázaly sexuálním delikventům lovit pokémony v době, kdy jsou v podmínce. Podle amerického státu by tito násilníci mohli vylákat na odlehlá místa děti a následně je zneužít. Mobilní aplikace Pokémon GO umožňuje hráčům lovit virtuální postavičky na reálných místech. Hra je celosvětovým fenoménem, řada sportovců a návštěvníků v olympijském Riu si stěžuje kvůli tomu, že v Brazílii ještě nefunguje.

Nové opatření se bude týkat tří tisíc sexuálních delikventů v New Yorku. Guvernér Andrew Cuomo zdůraznil, že „nové technologie nesmí napomáhat nebezpečným predátorům“. „Ochrana newyorských dětí je pro nás prioritou číslo jedna,“ konstatoval. Úřady chtějí zajistit, aby byla aplikace zakázána všem násilníkům, kteří opustí vězení.

Newyorské státní právo už nyní po delikventech vyžaduje adresy a informace o internetových účtech, stejně jako registraci do on-line seznamu pachatelů. Cuomo požádal o pomoc s vymáháním nařízení společnost Niantic, která spolu s Nintendem hru vyvinula.

Hra Pokémon GO
Zdroj: Sam Mircovich/Reuters

Podle newyorské senátorky Diane Savinoové mohou násilníci díky hře například sledovat, kde se shromažďují děti hledající kreslené příšerky.

Nebezpečné je podle newyorských politiků také to, že jednotliví uživatelé mohou za úplatu ve hře umisťovat návnady, a lákat tak další hráče na určitá místa. Existuje „hrozivá spojitost mezi bydlišti sexuálních delikventů a cíli hry“, řekl na základě své analýzy newyorský senátor Jeffrey Klein.

Nové hře Pokémon GO propadly miliony lidí po celém světě. Lidé ji hrají u kostelů, v národních parcích a na nejrůznějších pamětních místech. Třeba Americké muzeum holocaustu nebo Arlingtonský národní hřbitov už lovce pokémonů vyzvaly, aby šli raději jinam.

Tvůrci aplikace postupně problémová místa mažou. Naposledy šlo o jedno z nejoblíbenějších míst v Austrálii, přímo v parku v Sydney, kde si obyvatelé stěžovali na dopravní zácpy, přemíru odpadků a hluk do ranních hodin.

Hra je oficiálně k dispozici ve třiceti zemích světa, stále ale není dostupná v Brazílii, což se řadě lidí nelíbí, jelikož v Riu de Janeiro začínají už v pátek letní olympijské hry.

V Riu lovit pokémony nejde, sportovci si stěžují

Několik sportovců už po příjezdu do Ria zaplnilo sociální sítě stížnostmi, že nemohou lovit pokémony ve chvíli, kdy je pravděpodobně čeká jeden z nejdůležitějších okamžiků jejich sportovní kariéry.

Kvůli nepozornosti hráčů došlo v USA už k řadě dopravních nehod, zranění, ale i k ilegálním přechodům americko-kanadské hranice.

Špatnou zkušenost má i mladá žena z Wyomingu, která se vydala hledat pokémony k řece a náhodou objevila mrtvolu. Trojice amerických kriminálníků zase využila „pokéstop“ k nalákání hráčů, které následně okradla.

Aplikace naopak pomohla malému chlapci v Arizoně, který byl přehřátý a dehydratovaný, když ho objevila žena, která právě lovila pokémony.

Je inteligentní bytost vyskytující se v japonských videohrách společnosti Nintendo a později ve stejnojmenném kodomo (dětském) anime seriálu, sběratelské karetní hře a v komiksu (Manga) doprovázejícím tyto videohry. Název pokémon vychází z japonského Poketto Monsutá – kapesní příšerky.

Původní hru vytvořil Satoši Tadžiri a byla publikována společností Nintendo pro Game Boy. Hry, seriál i filmy jsou přeloženy do několika světových jazyků. Vysílány byly i v Česku.

Zdroj: Wikipedie

Pikaču
Zdroj: ČTK/AP/Frank Franklin II