Schäuble varuje: Bez uprchlíků zdegenerujeme

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU) odmítá myšlenku, že by se Evropa měla před uprchlíky izolovat. Podle šéfa státní kasy by bez imigrantů obyvatelé starého kontinentu zdegenerovali v důsledku nedostatku rozmanitosti. Ministra citoval list Die Zeit. Podle nové statistiky není zločinnost mezi žadateli o azyl vyšší než mezi Němci.

„Uzavřít se by nás zničilo. Vedlo by to k degeneraci v příbuzenských svazcích,“ míní Schäuble. Muslimové v Německu podle něj obohacují otevřenost a rozmanitost společnosti. „Podívejte se na třetí generaci Turků, zejména pak na ženy! To je přece enormní inovační potenciál,“ zdůraznil ministr.

Do Německa loni přišlo na 1,1 milionu běženců. Za příliš vstřícnou politiku vůči migrantům sklízí kritiku zejména kancléřka Angela Merkelová. Bavorsko kvůli tomu chystalo dokonce žalobu, v důsledku znovuzavedení kontrol a dalších opatření se ale počet běženců tento rok snížil, takže vláda této spolkové země zatím rozhodnutí odložila.

Wolfgang Schäuble
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Očekává se ale, že v nadcházejících letech do Německa v rámci programu na scelování rodin přijedou další statisíce migrantů. Jen v případě Syřanů se odhaduje příjezd asi půl milionu rodinných příslušníků současných žadatelů o azyl, informoval ve středu list Süddeutsche Zeitung, který se odkazoval na Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF).

Ministerstvo zahraničí ale zdůraznilo, že není důvod panikařit. Německo letos zpřísnilo azylové zákony, aby zrychlilo azylové řízení. Na dva roky je přitom pozastaveno slučování rodin uprchlíků, kteří se do Německa dostali.

Zločinci? Spíš Maročané než Syřané

Migranti v Německu za první tři měsíce letošního roku spáchali 69 tisíc trestných činů, vyplývá z údajů, které vůbec poprvé zveřejnil Spolkový kriminální úřad (BKA). Nadprůměrně jsou ve statistice zastoupeni migranti ze západního Balkánu, Gruzie či Maroka.

Naopak kriminalita Syřanů či Iráčanů je poměrně nízká, informoval list Die Welt. Podle ministerstva vnitra ale není zločinnost mezi žadateli o azyl vyšší než mezi Němci.

Migranti na moři
Zdroj: Marina Militare/Reuters

Schäuble v souvislosti s uprchlickou krizí konstatoval, že bohaté země by měly zvolit nový přístup k Africe a arabskému světu a víc pomáhat znevýhodněným regionům. „Afrika bude náš problém,“ varoval ministr před evropskou netečností.

Podle něj je zapotřebí investovat víc do Iráku, Sýrie nebo Libye, kde probíhají boje, aby se řešily příčiny tamních krizí. Schäuble také zopakoval, že je nutné víc pomáhat ekonomikám jižních států.