Mount Everest čeká dva roky na nového pokořitele

Horizont ČT24: Na Mount Everest se vracejí horolezci (zdroj: ČT24)

Ještě před několika lety se horolezci ze staré školy pohoršovali, že se z Mount Everestu stala masová turistická atrakce. Teď se situace obrátila. Nejvyšší vrchol světa už dva roky nikdo nepokořil. Nepálští šerpové mají po tragických událostech z minulých let strach z lavin. A stěžují si na vrtulníky s turisty, které podle nich létají příliš blízko zrádných svahů, ze kterých by se mohly uvolnit další smrtící masy sněhu.

V roce 2014 zabil šestnáct šerpů během stoupání do prvního tábora padající led a sníh. Loni zase silné zemětřesení utrhlo v oblasti laviny, které v základním táboře zabily 19 lidí. Přeživší musely evakuovat vrtulníky. Od té doby se na vrchol hory nikdo nedostal.

Lavina řítící se na základní tábor pod Mount Everestem
Zdroj: ČT24

Stále víc lidí ovšem míří k nejvyššímu vrcholku světa v helikoptérách. Na ty si teď stěžují šerpové, kteří před začátkem nové sezony nanášejí do táborů vybavení. Vyhlídkové lety podle nich porušují pravidlo nestoupat výš než k základnímu táboru a vibrace způsobené vrtulníky hrozí utržením dalších lavin.

„Tato věc nás trápí už nějakou dobu. Nejsme si ale jistí, kde si můžeme stěžovat,“ říká zástupce nepálských horských průvodců Phurba Namgyal.

Po tragických lavinách během posledních dvou let šerpové odmítali cestu k vrcholu vyznačit. Na novou sezonu jsou ale připravení. „Všechno, co jsme si riskováním vlastních životů vydělali, je pryč. Zemětřesení zničilo nebo poškodilo devadesát procent domů,“ dodává šerpa Phurba Tashi. 

Bojí se lavin, které zabily jejich kolegy. Mount Everest, který znají jako málokdo jiný, je ale pro ně jedinou možností, jak se uživit.