Po zemětřesení na Kjúšú jsou v sutinách desítky lidí

Při zemětřesení v provincii Kumamoto na japonském ostrově Kjúšú zahynuly v pátek desítky lidí. Police zatím potvrdila 32 mrtvých. Dalších 190 lidí utrpělo těžká zranění a jsou ve vážném stavu. Lidé také ještě zůstávají v rozvalinách. Zemětřesení bylo již druhé za dva dny, ve čtvrtek zahynulo při předcházejících otřesech nejméně dalších devět lidí. Po zemětřesení následovala i malá erupce v sopce Aso. Meteorologové ale zatím před větší explozí nevarovali.

Páteční zemětřesení o síle 7,3 stupně poškodilo mnoho budov. Z trosek se snaží vyprostit zavalené lidi přes 20 tisíc vojáků, hasičů a policistů. Pohřešovaných lidí bylo zprvu asi 80. Tím, jak se záchranáři dostávali k některým z nich, stoupal počet obětí. Potvrzeno je již 32. Mnoho lidí se ale podařilo zachránit, například osmiměsíční holčičku, kterou zachránil její pláč, i její matku a babičku. Záchranáři se k ní ale dostávali šest hodin.

Epicentrum zemětřesení bylo poblíž města Kumamoto v jižní části ostrova Kjúšú. Podle Americké geologické služby USGS bylo deset kilometrů pod povrchem.

„Všichni státní úředníci dělají vše, aby co nejlépe informovali obyvatelstvo o následných otřesech a poškozeních, a pomohli tak ke včasné a klidné evakuaci,“ podotkl japonský premiér Šinzó Abe. Současně varoval před očekávaným deštivým počasím, které by mohlo záchranné práce zkomplikovat a přispět k dalším sesuvům. „Není nic důležitějšího než lidský život a závodíme s časem,“ dodal.

Zemětřesení v Japonsku stálo život desítky lidí (zdroj: ČT24)

Lékaři se starají o zraněné, kterých je po pátečních otřesech asi 1500, z toho 80 těžce. Někteří utrpěli poranění již po čtvrtečních otřesech. „Chodí k nám teď více pacientů. Utrpěli zranění poté, co se vrátili domů a přišly druhé otřesy. Budeme držet 24hodinovou službu a vezmeme každého pacienta,“ uvedl pracovník japonského červeného kříže Masaši Kiyota.

Následkem zemětřesení muselo opustit domovy až sto tisíc lidí. Zhruba sto tisíc domácností na ostrově Kjúšú potom je bez elektřiny a přes 400 tisíc bez vody. Agentura DPA však ubezpečila, že jaderné reaktory v oblasti jsou podle provozovatelů nepoškozené. Úřady však doporučily evakuaci okolí přehrady u města Kumamoto. Panují obavy, že se protrhne hráz. Město po zemětřesení poničily také požáry, vážně poškozen je i hrad v centru města.

Zemětřesení poškodilo i areál hradu v Kumamoto
Zdroj: Reuters/Kyodo

Výrazné škody utrpěla i dopravní infrastruktura na Kjótó. Železniční doprava se zastavila a mimo provoz je letiště Kumamoto. Potíže jsou i na silnicích, zprávy hovoří o poškozeném dálničním mostu, zhrouceném tunelu a sesuvech půdy na silnice.