HRW: Turečtí pohraničníci střílí po Syřanech prchajících před IS

Nejméně 30 tisíc civilistů uprchlo za posledních 48 hodin z uprchlických táborů před boji na severu Sýrie. Informuje o tom agentura AFP s odkazem na organizaci Human Rights Watch (HRW), která zároveň vyzvala Turecko k okamžitému otevření hranic. Obvinila také pohraniční stráž, že po některých běžencích střílí.

Mnozí z uprchlíků bydleli v provizorních táborech zřízených jen pár kilometrů od hranic s Tureckem, odkud museli utéct kvůli postupu Islámského státu (IS). Nyní míří do jiných, zcela přeplněných táborů či do blízkých měst a vesnic, které ale také nejsou bezpečné. V severní Sýrii se totiž v posledních dnech vystupňovaly boje mezi radikály z IS a členy jiných skupin.

„Turecko by mělo přestat střílet na syrské prchající civilisty a okamžitě jim umožnit překročit tureckou hranici,“ vyzývá HRW. „Turecko reaguje ostrými náboji namísto soucitu,“ pohoršil se Gerry Simpson z HRW. „Celý svět hovoří o boji s Islámským státem, a přesto jsou ti, které ohrožuje nejhrůzněji, uvězněni na špatné straně konkrétní zdi,“ dodal.

Turecko-syrská hranice je uzavřená zhruba rok, země přijímá jen nejvážněji zraněné běžence. Syřané tak nemají před Islámským státem kam ustupovat. Již ve čtvrtek organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) informovala, že IS obsadil u hranic s Tureckem několik syrských vesnic. SOHR tvrdí, že boje v Aleppu jsou nejintenzivnější od konce února, kdy začalo platit příměří. Klid zbraní se na radikály nevztahuje.

  • HRW přináší svědectví jednoho z uprchlíků: „Za úsvitu jsme slyšeli výstřely v blízkosti kempu. O chvíli později dorazili bojovníci IS a za použití tlampače nám řekli, že musíme všichni odejít. Říkali nám, že se nemáme čeho bát a že se máme vydat na východ na území kontrolované IS. Z tábora jsme zamířili na sever přes olivové háje směrem k turecké hranici. Byly nás asi 2 tisíce. Jak jsme se přiblížili k hraniční zdi, uviděli jsme turecké vojáky na kopci za zdí. Začali po nás střílet. Stříleli nám do nohou. Všichni jsme se otočili a rozprchli se všemi směry. Vzal jsem svou rodinu do blízkého tábora. Máme strach, protože IS je blízko. Ale kam máme jít?“ 

Klicperová: Bezpečné zóny neexistují

Podle novinářky Lenky Klicperové, která do míst jezdí, není možní se přes hranici dostat. „Je neprodyšně uzavřená, 400 metrů od sebe jsou strážní věže, kde stojí turečtí vojáci, a ty, kdo by se chtěli dostat ilegálně přes hranici, nemilosrdně střílí,“ popisuje šéfredaktorka magazínu Lidé a země a dodává, že na situaci profitují převaděčské gangy.

Turecko slíbilo, že pro lidi v ohrožení vybuduje u hranic bezpečné zóny. To se však neděje. „Bezpečné zóny neexistují. Nic takového nejde na území severní Sýrie najít,“ potvrzuje Klicperová informace organizace HRW. 

Novinářka Klicperová: Hranice je neprodyšně uzavřena (zdroj: ČT24)

Syrská vládní letadla navíc druhým dnem útočí na pozice povstalců severně od Homsu. Podle SOHR bomby zasáhly město Rastan a vesnice v jeho blízkosti. V minulých 24 hodinách na místo dopadly také barelové bomby. Podle jednoho lékaře z Rastanu při útoku zemřel muž a dítě.

Organizace Lékaři bez hranic (MSF) má „obrovské obavy“ o bezpečnost lidí prchajících před boji na severu Sýrie a o jejich přístup k lékařské péči. V oblasti kolem města Azaz, kde se obnovily boje mezi syrskými povstalci a islamisty, prý funguje jen pět nemocnic. Podle Muskildy Zancadaové, která má na starosti misi MSF v Sýrii, je situace na místě „velmi nepředvídatelná“.

Třetí kolo mírových rozhovorů v Ženevě

Do Ženevy, kde se konají syrské mírové rozhovory, dorazila syrská vládní delegace vedená syrským velvyslancem při OSN Bašárem Džaafarím. Třetí kolo rozhovorů začalo ve středu. Zprostředkovatel dialogu zmocněnec OSN Staffan de Mistura se sešel se zástupci opozice. Za ni vyjednává opoziční vyjednávací komise (HNC), která obvinila syrskou vládu z 2000 případů porušení příměří. Klid zbraní byl vyhlášen koncem února, ale v posledních dnech jsou hlášeny těžké boje z několika míst.

De Mistura doufá, že třetí kolo nepřímých rozhovorů se zaměří na jednání o přechodné vládě, která by měla připravit novou ústavu, podle níž by se měly konat nové volby. Rozhovory mají za cíl ukončit válku, jež si vyžádala již více než 270 tisíc obětí a polovinu syrské populace vyhnala z domovů.