USA kritizují ruské manévry nad svou lodí v Baltu. Moskva se ohradila

Dvojice ruských vojenských letadel Su-24 prý v tomto týdnu opakovaně přelétla nad americkým torpédoborcem umístěným v Baltském moři. Podle Američanů jde o provokaci a porušení předchozích smluv. Ruské ministerstvo obrany vzkázalo, že letouny se proti mezinárodnímu právu nijak neprovinily.

Americké ministerstvo uvedlo, že dvojice ruských vojenských letadel Su-24 provedla v pondělí a v úterý přelety nad torpédoborcem USS Donald Cook. Nejméně v jednom případě letěly tak nízko, že to vytvořilo vlny na hladině moře. Poté následoval přelet vrtulníku KA-27 Helix, který pořizoval snímky americké lodi. Torpédoborec operoval v mezinárodních vodách Baltského moře více než 100 kilometrů od západoruského Kaliningradu.

Velení lodi se letouny snažilo kontaktovat vysílačkou, avšak neúspěšně. Velitel plavidla označil jednání Rusů za nebezpečné a neprofesionální. Washington se domnívá, že jde o porušení dohody z roku 1970, jejímž cílem je zabránit rizikovým událostem na moři.

„Myslím, že je potřeba být (vůči Rusku) silný, jednat z pozice síly a z této pozice se nebát s nimi mluvit. Zároveň ale neignorovat fakt, že mnohé z toho, co Rusové dělají, není v souladu s mezinárodním právem,“ upozorňuje bývalý náměstek amerického ministra obrany Frank Kramer.

Záběry z průletu ruské stíhačky nad lodí USA (zdroj: ČT24)

Podle tvrzení Moskvy se americké plavidlo pohybovalo 70 kilometrů od ruské námořní základny v Baltském moři. Veškeré lety ruských strojů se prý přísně řídí principy mezinárodního práva. Ruské letouny při operaci dodržovaly veškeré bezpečnostní normy, konstatovalo ministerstvo obrany.

K podobným incidentům již v minulosti několikrát došlo. Například předloni letoun Su-24 prolétával u stejného amerického torpédoborce v Černém moři.

K poslednímu vážnému incidentu došlo na konci listopadu, kdy stejný typ ruského letadla sestřelilo Turecko nad svými hranicemi se Sýrií. Podle Ankary byl opakovaně varován a narušil turecký vzdušný prostor. Moskva ale obviňuje Turky, že letadlo zničili nad syrským územím. Šlo o první podobný incident mezi členem NATO a Ruskou federací v historii Aliance.

Události: Ruské stíhačky přeletěly těsně nad americkou lodí (zdroj: ČT24)