Terčem Belgie jsou další jména teroristů

Belgičtí vyšetřovatelé se budou v souvislosti s útoky v Bruselu pravděpodobně zajímat zejména o dva podezřelé teroristy, kteří se podle belgické policie spolupodíleli na listopadových teroristických útocích v Paříži. Jde o třicetiletého belgického občana marockého původu Mohameda Abriniho a čtyřiadvacetiletého Syřana Najima Laachraouiho. Jsou stále na útěku.

Podle jedné z teorií mohli Abrini a Laachraoui podniknout úterní atentáty, protože předpokládali, že při výslechu Abdeslama by mohli policisté získat informace o místě jejich pobytu. Další z teorií hovoří o tom, že útoky mohly být odplatou za Abdeslamovo zatčení a také důkazem, že Abdeslamova teroristická síť v Belgii stále funguje.

Belgický ministr zahraničí Didier Reynders v neděli uvedl, že Abdeslam vyšetřovatelům řekl, že plánoval v Bruselu nové útoky. „Měl v úmyslu zahájit něco nového v Bruselu, protože jsme našli spoustu zbraní a odhalili jsme novou teroristickou síť soustředěnou kolem něj,“ řekl Reynders. Součástí této sítě mohli být právě Abrini a Laachraoui. 

Laachraouiho DNA byla na pásech s výbušninami v Paříži

Laachraoui údajně odcestoval do Sýrie v únoru 2013 a vrátil se do Evropy pod falešným jménem Soufiane Kayal, které použil v září, když cestoval s Abdeslamem do Maďarska. Policie již dříve potvrdila, že Laachraouiho DNA byla nalezena na několika pásech s výbušninami při listopadových útocích v Paříži. Stopy jeho DNA byly pak odhaleny při pátrání v belgickém městě Auvelais a v bruselské čtvrti Schaerbeek. 

The Guardian: Abrini se zřejmě podílel na plánování akcí

Belgičan marockého původu Abrini byl Abdeslamovým kamarádem od dětství. Jejich rodiny byly sousedy v bruselské čtvrti Molenbeek a byl s ním spatřen krátce před atentáty ze 13. listopadu 2015. Zachytila ho kamera u čerpací stanice v severní Francii na silnici vedoucí do Paříže, jak řídí pronajatý vůz Renault Clio, který o dva dny později použili teroristé při masakru, který nepřežilo 130 lidí. U benzinové pumpy si společně s Abdeslamem kupovali pití. 

Kdo je Salah Abdeslam? (zdroj: ČT24)

Role Abriniho při pařížských útocích je stále nejasná. Jeho příbuzní tvrdí, že v době útoků byl v Bruselu. Sám od atentátů v Paříži nebyl spatřen. Podle listu The Guardian se zřejmě podílel na plánování a logistice akcí.

Záběry zveřejněné televizí BFM
Zdroj: BFM

Abrini, který se učil na svářeče, se údajně zapletl do činnosti radikálů v 18 letech. Policisté ho mají na záznamu kvůli drogovým přestupkům a drobným zločinům. V roce 2014 jeho mladší bratr padl ve věku 20 let v Sýrii, když bojoval v ozbrojené islamistické skupině vedené Abdelhamidem Abaaoudem. Ten byl pravděpodobně hlavním organizátorem pařížských atentátů a zemřel při policejním zásahu na pařížském předměstí Saint-Denis loni 18. listopadu.

  • 22. března kolem úterní osmé hodiny ráno (SEČ) došlo na bruselském letišti Zaventem ke dvěma výbuchům v odletové hale. Následně se ozvala exploze také na stanici metra Maalbeek v centru města nedaleko evropských institucí.
  • Zemřelo 32 lidí a tři atentátníci, dalších více než 300 lidí bylo zraněno.
  • K útokům se přihlásila organizace Islámský stát, která podle egyptských zdrojů vyjádřila odhodlání spáchat další útoky. Na útocích se podíleli dva bratři El Bakraouiové – jeden z nich zabíjel na letišti, zatímco druhý v metru – a už dříve sledovaný radikál Nadžim Laachraoui.