Na frontové linii: Kurdové vzdorují Islámskému státu

Pohled na frontovou linii, kde Kurdové čelí Islámskému státu (zdroj: ČT24)

Zdánlivý klid může na severu Iráku rázem vystřídat řetězec sebevražedných útoků. Kurdští pešmergové mají na frontové linii, kde vzdorují výpadům takzvaného Islámského státu, tvrdý život. Na místě natáčel zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Zatímco se kurdské i irácké jednotky v oblasti severního Iráku připravují na osvobození dvoumilionového Mosulu, musí se mít na pozoru před útoky z druhé strany nejasné frontové linie. Stávají se totiž cílem teroristické organizace Islámský stát. Zdánlivý klid může být zrádný.

Jen palba těžkých zbraní tentokrát zabránila ztrátám mezi kurdskými pešmergy. I když Kurdové zlikvidovali část útočníků včas, jednomu se přece jenom podařilo díky husté mlze proniknout až do týlu. Výbuch pak zranil čtyři pešmergy.

Kurdští pešmergové na frontové linii proti Islámskému státu
Zdroj: ČT24

„Naši pešmergové se bránili velmi dobře a pozabíjeli je všechny. V táboře irácké armády ale sebevražední útočníci zabili dva Iráčany,“ dodal kurdský velitel oblasti Machmúr Nadždžád Alí.

Přibývá dezercí z IS, jak roste obava islamistů z ofenzivy proti jejich sídlu

Devítimilionový Kurdistán žije už druhý rok uprostřed válečné absurdity. Z klidného Irbílu trvá cesta na frontu necelou hodinu, způsob života je ale o poznání tvrdší. Pešmergové se střídají vždy po týdenní službě. Kilometr vzdálené vesnice Talarím a Nasr už pak drží Islámský stát. „Klíčovou roli z našeho pohledu hrají americká letadla. Jakmile se něco na druhé straně fronty začne chystat, zavoláme a ona zaútočí,“ zmínil velitel obranné linie vesnice Džaarála Sobhej Baaptin Sultan.

Auto poničené boji na frontové linii v severním Iráku
Zdroj: ČT24

Důstojníci prozrazují, že islamisti se děsí chystané ofenzivy proti jejich sídlu ve městě Mosul a že rychle přibývá dezercí. Velení kurdských jednotek teď rozhoduje, co udělat s mladým Američanem z Virgínie. Zajaly ho, když zběhl od Islámského státu.

Osvobození Mosulu stojí ještě v cestě řada překážek a ne za všechny může Islámský stát. Do oblasti se vrátila irácká armáda, která tu má čtyři a půl tisíce lidí. S kurdskými pešmergy ji spojuje boj s radikály, zároveň ale mezi nimi panuje hluboká nedůvěra. Kurdové nemůžou irácké armádě odpustit, že před rokem a půl hromadně prchla před invazí džihádistů. Myslí si také, že v armádních řadách je řada špehů. Vojáci zase nelibě nesou, jak Kurdové po vyhnání nepřátel obsadili i oblasti, které byly dřív pod kontrolou bagdádské vlády.