Ukradl jsem propagandistický plakát, přiznal vzlykající americký student Severokorejcům

Americký student, který byl začátkem ledna zatčen v Severní Koreji, přiznal, že v hotelu ukradl propagandistický plakát. Jednadvacetiletý Otto Warmbier se objevil před médii v Pchjongjangu. Se slzami v očích prohlásil, že chtěl plakát darovat na památkujedné známé ze své církve v USA.

Student Virginské univerzity se vydal do KLDR na turistickou cestu. Režim ho zatkl 2. ledna, když chtěl odletět. Warmbier spáchal podle úřadů „nepřátelský akt“. Přestavitelé KLDR tvrdí, že ho zmanipulovala americká vláda.

Student v pondělí na tiskové konferenci přiznal, že spáchal trestný čin, když se snažil ze zaměstnanecké části hotelu ukrást plakát s politickou tematikou. Členka evangelické církve metodistické mu prý slíbila ojetý vůz v hodnotě 10 tisíc dolarů, pokud doveze důkaz severokorejské propagandy.

Student rovněž dostal slib, že kdyby byl zadržen a nevrátil se do vlasti, jeho matka by získala od charity 200 tisíc dolarů. Warmbier řekl, že na nabídku přistoupil kvůli „vážným finančním problémům“ své rodiny.

Otto Warmbier zadržovaný v KLDR
Zdroj: ČTK/AP/Kim Kwang Hyon

„Chtěl jsem narušit motivaci a pracovní morálku korejského lidu, bylo to pošetilé,“ řekl student s tím, že „šlo o závažný a předem plánovaný trestný čin a nikdy se neměl nechat americkou vládou zlákat k jeho spáchání“.

Warmbier při tom vzlykal a prosil o odpuštění s tím, že „udělal nejhorší chybu svého života“. Zda šlo o dobrovolné přiznání, ale není jasné, řada cizinců byla k podobným slovům v minulosti donucena.

Divadlo, či bezmoc? Student vězněný režimem se představil novinářům (zdroj: ČT24)

Spojené státy i Kanada varují své občany před cestami do této totalitní země. KLDR se k podobným krokům uchyluje v době zvýšeného napětí s okolním světem, aby si tímto způsobem vymohla ústupky.

Počátkem ledna americká televize CNN informovala, že Severní Korea zadržuje jiného amerického občana, kterého viní ze špionáže ve prospěch Jižní Koreje. Zadrženého tehdy identifikovala jako dvaašedesátiletého Američana korejského původu Kim Dong Chula.

V listopadu 2014 propustila KLDR Američany Kennetha Baeho a Matthewa Millera, které do té doby věznila. Šestačtyřicetiletý misionář Bae byl v Severní Koreji odsouzen na 15 let za „pokus o svržení severokorejské vlády“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Čtyřiadvacetiletý Miller si odpykával šestiletý trest za to, že po příletu do Severní Koreje roztrhal své vízum a požádal o azyl. Podle soudu měl Miller v úmyslu nechat se zadržet a zažít na vlastní kůži život ve vězení, aby pak mohl podat zprávu o porušování lidských práv v KLDR.

Vydáno pod