V New Yorku se zřítil jeřáb; jedinou obětí je 38letý rodák z Prahy

V centrální části New Yorku se prozatím z neznámých příčin zřítil stavební jeřáb. Pád železné konstrukce přímo na jednu z manhattanských ulic způsobil smrt jednoho člověka. Jde o 38letého rodáka z Prahy Davida Wichse. Tři lidé utrpěli zranění a jeřáb také těžce poničil několik aut zaparkovaných podél vozovky.

Podle listu Daily Mail se Wichs do USA přistěhoval jako teenager. Na Harvardu vystudoval matematiku a pracoval pro finanční společnost Tower Research Capital. Zemřel ve svém autě, na které se jeřáb zřítil. Pád také poničil několik budov a zanechal na ulici velké množství sutin. Došlo také k úniku plynu. Incident řeší 33 hasičských jednotek s více než stovkou členů na místě.

K pádu došlo kolem 8:30 newyorského času v ulici Worth Street mezi Broadwayem a Church Street ve čtvrti Tribeca.

Jeřáb, který byl na pásovém podvozku, se podle zveřejněných fotografií převrátil. Jak upřesnil newyorský starosta Bill de Blasio, k pádu jeřábu došlo poté, co se jej obsluha snažila zabezpečit proti silnému větru. Starosta, který místo tragédie navštívil, upřesnil, že oběť tragédie seděla v zaparkovaném voze.

Jeřáb byl na místě od konce ledna. De Blasio uvedl, že jeho obsluha během práce část oblasti uzavřela, což zabránilo většímu neštěstí. Starosta z preventivních důvodů nařídil odstavení všech pásových jeřábů obdobného typu a také všech věžových jeřábů ve městě.