Zbavovat lidi občanství kvůli terorismu? Francouzská ministryně na protest rezignovala

Z francouzské vlády odchází ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraová, která odmítá záměr odebírat státní občanství některým lidem odsouzeným za terorismus. Taubiraová se pro rezignaci rozhodla z „respektu k etice a právu“. V kabinetu ji nahradí Jean-Jacques Urvoas, který politiku vlády jasně podporuje.

„Vzepřít se někdy znamená zůstat, někdy ale vzepřít se znamená odejít. Kvůli respektu k etice a právu,“ komentovala Taubiraová podle agentury AFP svůj odchod. Záměr zbavovat občanství lidi, kteří mají kromě francouzského i jiné, vždy považovala za nepřípustnou diskriminaci. Zákon má dopadnout převážně na obyvatele arabského původu.

Taubiraová podala demisi jen den před zasedáním kabinetu, při kterém hodlá premiér Manuel Valls předložit konečnou verzi návrhu ústavní reformy, kromě jiného počítající právě s možností odebírat teroristům francouzské občanství.

Reformu ústavy, která má také usnadnit vyhlašování výjimečného stavu v zemi, inicioval prezident Francois Hollande po loňských atentátech, při nichž 13. listopadu v Paříži skupina převážně francouzských a belgických islamistů arabského původu povraždila 130 lidí a dalších nejméně 350 osob zranila. Prezident zavedl mimořádná bezpečnostní opatření a výjimečný stav, který platí do konce února. Prezident nyní usiluje o jeho prodloužení, o čemž musí rozhodnout parlament.

Horizont ČT24: Taubiraová patřila k nejvýraznějším členům francouzské vlády (zdroj: ČT24)

Taubiraová patřila skoro čtyři roky k nejvýraznějším členům francouzské vlády. Nejen kvůli tomu, že byla jedinou ministryní černé barvy pleti, ale hlavně proto, že se nejčastěji ze všech vymezovala vůči premiérově a prezidentově politice. Svůj odstup od stále pravicovější vládní linie dala žena původem z Francouzské Guayany najevo už několikrát.