Hollande: Teroristická hrozba bude ovlivňovat naše životy i nadále

Hrozba teroristického útoku bude nadále ovlivňovat život ve Francii. V projevu u příležitosti prvního výročí teroristického útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo to uvedl francouzský prezident Francois Hollande. Připomněl mimo jiné tři policisty, kteří zahynuli během loňských lednových atentátů a vyzval ke zlepšení spolupráce bezpečnostních složek v boji proti terorismu.

Prezident promluvil na nádvoří pařížské policejní prefektury. Shromážděným zástupcům bezpečnostních složek i jejich nepřítomným kolegům poděkoval za nasazení při teroristických útocích z loňského ledna a listopadu. 

„Chci vyjádřit uznání celého národu všem, kteří riskovali při událostech v lednu a postavili se nepříteli, který nás chtěl zabít. Myslím na policisty, kteří zasahovali v Bataclanu ještě před příjezdem speciálních jednotek a měli pouze své ruční zbraně,“ pronesl Hollande.

Slíbil, že jeho vláda připraví nové zákony o boji proti terorismu i o obchodu se zbraněmi. Zároveň bude dál zvyšovat počty příslušníků bezpečnostních sborů. Během pěti let by mělo vzniknout až devět tisíc nových míst.

Události: Rok od útoku na Charlie Hebdo (zdroj: ČT24)

Teroristé se svými hrozbami ještě neskončili

Hrozba spáchání dalšího teroristického útoku na francouzském území je totiž podle něj stále vysoká. „Teroristé se svými hrozbami na naši zemi neskončili. Vně jim odpovídáme silou naší armády, která bojuje společně se spojenci proti barbarství Islámského státu. A máme již výsledky – teroristické skupiny ustupují. V naší zemi se snažíme sledovat teroristy, ničíme jejich sítě, způsoby financování, kontrolujeme jejich radikalizační propagandu,“ ujistil francouzský prezident.

Sestřih projevu Francoise Hollanda (zdroj: ČT24)

Přesně před rokem zaútočili bratři Said a Chérif Kouachiové na redakci pařížského satirického časopisu Charlie Hebdo, kde zabili 11 lidí. Při útěku z budovy zastřelili také policistu, který spěchal na pomoc. V následujících dvou dnech pak další terorista Amédy Coulibaly zabil na pařížském předměstí Montrouge policistku a později čtyři lidi v košer lahůdkářství. 

Pietní akce věnované obětem atentátů z ledna 2015 začaly už v úterý. Hollande odhalil pamětní desky na třech místech útoků. V neděli vzpomínky vyvrcholí velkým shromážděním na pařížském náměstí Republiky.

Policie zastřelila v Paříži muže s nožem. Chtěl vniknout na služebnu

Muž s nožem se chtěl dostat na stanici. Policie ho zastřelila
Zdroj: Reuters/Charles Platiau

Výročí útoku na Charlie Hebdo bylo poznamenal incident na severu Paříže. Policisté zde zastřelili muže s nožem, který se pokusil dostat na místní policejní služebnu. Rozhlasová stanice France Info uvedla, že útočník měl na sobě pás s dráty, na němž mohla být upevněná výbušnina. Tuto možnost připustil také mluvčí francouzského ministerstva vnitra. Na místě už je prý přítomen tým pyrotechniků. Ulice, kde k incidentu došlo, je uzavřena.

Zastřelený muž údajně při pokusu vniknout na stanici vykřikoval „Alláhu Akbar“ (Bůh je veliký).

Osmnáctý pařížský obvod ve čtvrti Goutte-d'Or, kde k útoku došlo, patří k oblastem s nejvyšším podílem přistěhovalců ve francouzské metropoli.