Série výbuchů otřásla Jakartou, k útoku se přihlásil Islámský stát

Centrem indonéské metropole Jakarty otřásla série explozí. Nálože vybuchly na několika místech v rušné obchodní čtvrti hlavního města, mimo jiné v kavárně Starbucks. Bylo potvrzeno sedm mrtvých včetně pěti útočníků, kterých se do akce údajně zapojilo až čtrnáct. K činu se přihlásil Islámský stát (IS), cílem útoku měli být cizinci a indonéské bezpečnostní síly.

Útočníci zabili jednoho indonéského policistu a jednoho Kanaďana, při atentátu zahynulo i pět teroristů. Zraněno bylo 19 lidí včetně jednoho Nizozemce, který musel být operován. Kromě něj byli zraněni ještě tři cizinci – Alžířan, Rakušan a Němec – a pět policistů.

Byl jsem u výbuchu u policejní stanice. Viděl jsem lidi, jak utíkají pryč, další leželi na zemi. A taky jsem viděl dva lidi na motorce s batohem – to oni tam hodili tu bombu.
Eliaz Warre
svědek útoku

V řadách útočníků byli podle indonéské policie tři sebevražední atentátníci, kteří se odpálili v centru města v rušné obchodní a nákupní čtvrti, kde sídlí úřady OSN, ambasády, luxusní hotely a restaurace. Podle indonéské policie chtěli útočníci napodobit listopadové teroristické útoky z Paříže. Terčem prvního sebevražedného atentátu byla kavárna Starbucks, odkud po explozi začali vybíhat lidé. Na ně čekali venku ozbrojenci a zahájili palbu, jejíž obětí se stal právě muž z Kanady.

Zhruba ve stejném okamžiku napadli další dva sebevražední útočníci nedaleké stanoviště dopravní policie a usmrtili kromě sebe jednoho Indonésana. Následně se mezi ozbrojenci a policisty rozpoutala přestřelka, při níž padli další dva útočníci. Zatím ale není jasné, zda jsou někteří z atentátníků na útěku. Původní zprávy hovořily o 14 ozbrojencích, tři z nich byli zadrženi.

Útok v Jakartě
Zdroj: Darren Whiteside/Reuters

K útokům se přihlásil Islámský stát, terčem se měli stát cizinci i bezpečnostní síly. Podle agentury AP v posledních týdnech indonéské bezpečnostní složky několikrát varovaly, že islamisté plánují udeřit. Indonéská vláda uvedla, že mezi útočníky byl také jeden cizinec. Islámský stát již v listopadu atentáty v Jakartě vyhrožoval.

Prezident: Terorismu nesmíme podlehnout

Nemůžu ještě nic potvrdit, ale je pravda, že jsme dostali určitou výhrůžku od Islámského státu. V minulých dnech jsme pár lidí zadrželi.
Anton Charliyan
policejní mluvčí

Indonéský prezident Joko Widodo označil útoky za terorismus a zároveň vyzval obyvatele k zachování klidu. „Tento čin jasně sledoval narušení veřejného pořádku a šíření teroru mezi obyvatelstvem,“ uvedl. „Stát, národ i lidé se nesmějí obávat teroru a podlehnout mu,“ zdůraznil prezident. Dodal také, že nařídil bezpečnostním složkám vypátrat strůjce teroristických útoků a že situace je pod kontrolou.

Český konzul v Jakartě Čeněk Hajný uvedl, že útoky se odehrály zhruba dva kilometry od českého zastoupení. Ambasáda se nyní snaží kontaktovat české občany, kteří v zemi pobývají. Dosud ale žádné potíže Čechů nezaznamenala. „Nemělo by se jich to týkat,“ říká Hajný s tím, že v pořádku jsou také všichni zaměstnanci velvyslanectví i jejich rodinní příslušníci.

Indonéská policie je už od konce loňského roku ve stavu nejvyšší pohotovosti. Úřady v prosinci oznámily, že zmařily plán islámských radikálů na útoky proti vládním budovám a sídlům zahraničních misí. Na Nový rok střežilo kostely, letiště a další veřejná místa na 150 tisíc indonéských policistů.

  • Ministerstvo zahraničí ČR v souvislosti s teroristickými útoky vydalo varování pro české občany před pohybem na exponovaných místech centra Jakarty, především pak v okolí nákupních a zábavních center. Dále doporučuje omezit do odvolání pohyb po hlavním městě na nezbytně nutné případy a zachovávat maximální obezřetnost.