Francouzské mešity vítají veřejnost, chtějí ukázat islám v pravém světle

Ve Francii jsou tento víkend otevřeny všechny mešity. Lidé si budou moci prohlédnout prostory svatostánků, budou pohoštěni čajem bratrství a duchovní jim zodpoví otázky týkající se islámu. Iniciativa přichází ze strany Francouzské rady muslimské víry (CFCM). Ta se snaží po teroristických útocích ukázat islám v pravém světle.

Nejedná se o první podobnou akci, stejně se muslimské organizace zachovaly i bezprostředně po útocích na redakci týdeníku Charlie Hebdo v loňském roce. „Vlastně se jedná o druhý ročník,“ vysvětluje zpravodaj ČRo Jan Šmíd. „Smyslem je ukázat mešity širokému okruhu veřejnosti, všem, kteří se o islám zajímají. Chtějí ukázat, že se jedná o mírumilovné náboženství,“ dodává.

Mohamed Latahi hovoří k návštěvníkům Velké mešity ve Štrasburku
Zdroj: Vincent Kessler/Reuters

Akce také připomíná setkání statisíců lidí v centru francouzské metropole 11. ledna po atentátech na Charlie Hedbo a v židovském obchodě, kteří tak chtěli dát najevo národní soudržnost a nesouhlas se spojováním vraždících islamistů s ostatními muslimy.

„Lidé se nás ptali na to, co bychom na výročí mohli udělat, abychom posílili svornost,“ uvedl šéf CFCM Anouar Kbibech. „Místo abychom připomínali tragédie, zdálo se nám užitečnější a důležitější oslavit duch 11. ledna, tedy obřích občanských manifestací, které následovaly po atentátech. Cílem je vytvořit prostor pro výměnu názorů mezi věřícími a našimi spoluobčany,“ vysvětlil.

Gesto otevření podle Kbibecha může předejít stigmatizaci muslimů. Duchovní v mešitách proto veřejnosti nabídnou čaj bratrství, který může nabýt různých podob – podávání nápoje s cukrovím, debat, seminářů nebo společné modlitby.

Šmíd: V minulém roce nebyl zájem velký (zdroj: ČT24)

Na muslimské organizace byl ve Francii v poslední době vytvářen tlak pro jejich pasivitu, a to především ze strany široké veřejnosti. Terčem výtek jsou především radikální imámové, kteří hlásají nenávist. „Zajímavé je, že jsou otevřené i některé mešity, které byly zavřené právě z tohoto důvodu,“ říká Šmíd.

Akce má celonárodní charakter, zapojí se do ní naprostá většina ze zhruba 2500 mešit na celém území Francie, včetně malé svatyně v Ajacciu, která byla o vánočních svátcích znesvěcena během protimuslimské demonstrace. Naproti tomu mešita imáma z Brestu, pokládaného za „tmářského kazatele“, hosty nepřivítá.

„Zůstává ale otázkou, kolik lidí mešity navštíví, protože v minulém roce zájem nebyl velký. V některých místech nepřišel skoro nikdo," připomíná zpravodaj Šmíd.