Polský ústavní soud: Nový zákon o ÚS je protiústavní

Za protiústavní označil polský ústavní soud klíčové části zákona, jímž vládní konzervativci ze strany Právo a spravedlnost (PiS) zrušili říjnovou volbu pětice členů této nejvyšší soudní instance v zemi. Protiústavní je mimo jiné část zákona, která PiS umožňovala jmenovat předsedu soudu, jenž rozhoduje o tom, kteří členové 15členného tribunálu řeší jednotlivé případy. Tím by PiS soud fakticky ovládla.

Prezident Andrzej Duda kromě toho nepřijal slib od tří ústavních soudců zákonně zvolených ještě bývalým Sejmem, a naopak přijal slib pěti soudců nominovaných PiS. Opozice jej vyzvala, aby výroky soudu respektoval.

Kontroverzní zákon byl přijat v listopadu nově zvoleným parlamentem, v němž má většinu právě PiS. Již minulý týden přitom ústavní soud dal částečně za pravdu opoziční Občanské platformě (PO), když uvedl, že prezident měl neprodleně přijmout slib tří z pěti v říjnu zvolených soudců. Zbylí dva byli podle soudu zvoleni předchozím parlamentem ovládaným koalicí v čele s PO neoprávněně.

Prezident se naproti tomu rozhodl počkat až na soudce zvolené parlamentem novým, který na základě listopadového zákona zrušil po necelém měsíci předchozí volbu.

Ve středu Duda přijal slib od poslední soudkyně z pětice zvolené stranou, jejíž byl ještě letos před svým nástupem do úřadu členem. Dříve zvolené soudce prý nechce hlava státu, která je podle kritiků pod přímým vlivem šéfa PiS Jaroslawa Kaczyńského, jmenovat proto, že má obavy o zákonnost jejich volby. Podle polských právníků tím prezident vzhledem k verdiktu ústavního soudu sám porušuje zákon. Šéfredaktor deníku Gazeta Wyborcza Adam Michnik označil celou aféru za „putinizaci polské demokracie“.

Noví soudci mají sice již své kanceláře v budově soudu, avšak podle současného šéfa tribunálu Andrzeje Rzeplińského se nebudou na jednotlivých případech podílet, dokud se krize nevyřeší.

Polský ústavní soud znovu zasáhl do vládního výběru soudců (zdroj: ČT24)

O soudcích polského ÚS rozhoduje dolní komora parlamentu, voleni jsou na devět let.