Británie rozšíří nálety i do Sýrie. Parlament návrh schválil

Britský parlament podle očekávání schválil rozšíření náletů královského letectva (RAF) proti radikálům z takzvaného Islámského státu (IS) i na území Sýrie. Dosud se Britové do spojeneckého bombardování zapojovali jen v Iráku. Pro rozšíření náletů hlasovalo 397 poslanců, proti jich bylo 223. Pro schválení byla nutná většina alespoň 174 hlasů.

Hlasování v Dolní sněmovně předcházela více než desetihodinová rozprava. Britský premiér David Cameron v ní vládní návrh na rozšíření boje proti radikálům obhajoval mimo jiné argumentem, že „kult smrti“, který IS představuje, ohrožuje i Británii. Ta prý nesmí svou „národní bezpečnost svěřit do rukou jiných“, zdůraznil ministerský předseda s poukazem na USA a Francii, které už vzdušné útoky v Sýrii provádějí.

Vládu dnes zjevně podpořilo i zhruba 60 opozičních poslanců, zatímco několik vládních konzervativců s nálety v Sýrii nesouhlasí. Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn, sám odpůrce náletů, nechal poslancům své strany pro hlasování volnou ruku.

Od loňského listopadu zabránily tajné služby sedmi útokům na naše lidi. Hrozba je tak reálná. A otázka zní: Budeme spolupracovat s našimi spojenci, abychom tuto hrozbu eliminovali, zaútočíme na ně v místě, kde plánují útoky na naše lidi, nebo budeme sedět doma a čekat, až na nás zaútočí oni?
David Cameron
v britském parlamentu

Vládní strana rozjela kampaň za rozšíření úderů v reakci na pařížské teroristické útoky. Londýn dosud podnikal nálety na extremisty pouze v Iráku, v roce 2013 britští poslanci letecké údery v Sýrii odmítli.

Britové před parlamentem demonstrovali proti náletům v Sýrii
Zdroj: Neil Hall/Reuters

„Nemůžete bombardovat myšlenky - a to, myslím, shrnuje celou tuto debatu. Ono vlastně není o čem debatovat. Sýrii prostě bombardovat nesmíme,“ prohlásila charitativní pracovnice Alexia Elena, která se v předvečer hlasování zúčastnila před parlamentem demonstrace proti rozšíření britských náletů. „Nevidíme v nich lidi, vidíme jen zemi, kterou pro nás zastřešuje jediné jméno - Islámský stát. Tak to ale není. Jsou tam nevinní lidé, nevinné děti, které jsou zabíjeny,“ dodává další demonstrantka Courteney Hopkinsová.

Premiér ale větší zapojení Británie v boji proti teroristům slíbil krátce po teroristických útocích v Paříži prezidentu Francoisi Hollandovi. „Velení teroristů sídlí v Sýrii, a proto nedává žádný smysl uznávat hranice, když je neuznávají teroristé. Je to v národním zájmu, je to správná věc. Budeme pracovat společně s našimi spojenci, budeme opatrní a zodpovědní - ale podle mého je to správná věc pro to, abychom udrželi naši zemi v bezpečí,“ zdůraznil Cameron. Britové by mohli při bombardování cílů v Sýrii využít svoji základnu na Kypru, odkud vzlétávají jejich letadla k operacím v Iráku.