VS OSN odsoudilo americké embargo vůči Kubě - tentokrát rekordně

Ovace diplomatů vestoje vyvolalo přijetí nezávazné rezoluce Valného shromáždění OSN, odsuzující dlouholeté americké hospodářské embargo vůči Kubě. Letošní odmítnutí blokády je totiž po 24 letech rekordní co do počtu hlasů: ze 193 členů OSN proti hlasovaly pouze Spojené státy a Izrael.

Rezoluci, která sice nemá žádnou vymahatelnost, ale představuje politický tlak, podpořilo 191 členských zemí. V uplynulých letech pro podobné dokumenty tradičně hlasovala většina států, vždy se ale některá země zdržela, případně podpořila Washington.

Dokument sice odsuzuje existenci embarga, zároveň ale oceňuje obnovení diplomatických vztahů obou zemí po více než 50 letech. Americký prezident Barack Obama v říjnu ve Valném shromáždění OSN vyjádřil důvěru v to, že Kongres USA blokádu nakonec odvolá.

Spojené státy uplatňují vůči komunistické Kubě embargo od roku 1960, kdy jej zavedly v reakci na znárodnění majetku patřícího americkým firmám a občanům. O dva roky později ho pak výrazně zesílily, takže v jeho rámci byla zakázána většina obchodu s Kubou a cest na ostrov.

V posledních měsících se ale embargo postupně uvolňuje. Obchody s ostrovním státem jsou nyní pro americké firmy snadnější. Totéž se týká cestování na ostrov na trajektech. Zcela může embargo zrušit pouze Kongres, jehož republikánská většina zatím ale takovému kroku brání.