Na Ukrajině mlčí zbraně už druhý den

Nové příměří na donbaském bojišti se i druhý den víceméně dodržuje. Oblasti, kde se i přes platné mírové dohody z Minsku o prázdninách stále bojovalo, hlásí klid. Nové příměří strany konfliktu dojednaly minulý týden opět v běloruské metropoli - začalo v úterý kvůli klidnému zahájení školního roku.

Velení ukrajinské protipovstalecké operace dnes oznámilo, že zastavení palby se na východě země „prakticky úplně“ dodržuje. V jediném případě údajně separatisté z ručních zbraní chaoticky ostřelovali postavení armády u Luhansku, noc na středu ale na celé linii palebného dotyku proběhla klidně.

Stejné informace mají i velitelé povstaleckých oddílů. Kyjev podle separatistů klid zbraní respektuje, výjimkou jsou prý drobné incidenty, které nejsou nijak kritické. Luhanští povstalci bez dalšího upřesnění oznámili, že hovořit o úplném klidu zbraní je předčasné, protože ukrajinská armáda se dopustila „řady provokací“.

Vedení pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) zastavení palby hodnotí zdrženlivě. Zástupce šéfa mise Alexander Hug na tiskové konferenci v Kyjevě řekl, že z okolí doněckého letiště se v minulých hodinách ozvalo asi 30 explozí. Není prý ale jasné, kdo je za ně odpovědný a zda byly součástí nějaké bojové operace.

Na zastavení palby - od loňského září už třetím - se minulý týden v běloruském Minsku dohodli zástupci Kyjeva, Moskvy a povstalců. Od začátku bojů loni v dubnu zahynulo na Donbasu kolem 6800 lidí.