Tisíce uprchlíků prorazily makedonské hranice

Tisíce uprchlíků prorazily jižní makedonskou hranici s Řeckem, kde se je marně pokoušela zadržet makedonská policie omračujícími granáty. Několik osob přitom utrpělo podle agentury AP zranění. Dav běženců prorazil policejním kordónem a částečně překonal i plot sostnatými dráty.

Makedonie ve čtvrtek kvůli přívalu běženců, kteří se snaží přes tento balkánský stát dostat do západní Evropy, částečně uzavřela hranice. V pátek země oznámila, že uprchlíky bude na své území s ohledem na transportní a zdravotnické kapacity pouštět po částech. U hranic s Řeckem se s migranty v pátek střetla makedonská policie, která dokonce použila granáty se slzným plynem. Nejméně osm lidí bylo lehce zraněno.

Později odpoledne ale policisté opět hranici otevřeli, aby umožnili průchod několika stovkám „nejzranitelnějších", tedy rodinám s dětmi a těhotným ženám, které nastoupily do vlaku směřujícího na sever na hranici se Srbskem.  K zhruba 2000 migrantům se během noci na sobotu přidaly další tisíce uprchlíků většinou ze Sýrie. Podle řeckých úřadů je shromážděno na místě až 5000 osob.

V sobotu ráno policie dál umožňovala čas od času průchod přes hranice skupinám několika desítek lidí. Stovky přistěhovalců se shromáždily na nádraží v Gevgeliji před odjezdem prvního z pěti vlaků, které mají být podle úřadů z místa vypraveny v průběhu dne.

A právě toto propouštění jen vybraných skupin migrantů přes hranice, vyvolalo živelný nápor lidí čekajících na hraniční čáře. Podle agentury Reuters se davy rozeběhly do okolních polí.

Ministerstvo varuje před túrami do makedonských hor

České ministerstvo zahraničí doporučilo individuálním turistům v Makedonii omezit túry v odlehlých oblastech pohoří Šar Planina a u hranic s Albánií a Kosovem. Diplomaté varovali hlavně před převaděči běženců. A vyzvali také k opatrnosti na cestě po hlavní makedonské dálniční trase do Řecka, po které se neorganizovaně pohybují desítky migrantů.

Podle ministerstva v Makedonii kvůli vysokému počtu uprchlíků rostou aktivity kriminálních skupin, které se podílejí na převádění a zadržování běženců a omezování jejich svobody. „Aktivita těchto skupin byla zaznamenána i v odlehlých horských oblastech na severu a západě země," uvedl úřad.

Opatrní by měli být řidiči jedoucí přes Makedonii do Řecka po trase Kumanovo–Skopje–Veles–Gevgelija. Desítky migrantů se zde podle českého ministerstva zahraničí pohybují převážně na kolech.

Makedonie není jediná

Nával uprchlíků nadále zaznamenávají také řecké úřady na východních ostrovech u Turecka. Jen na ostrově Lesbos je nyní soustředěno podle řecké státní televize ERT na 9000 uprchlíků, mezi nimiž vypukly v sobotu ráno potyčky při přerozdělování potravin humanitárními pracovníky.

Na Kos dnes opět zamířil trajekt Eleftherios Venizelos, který ze středy na čtvrtek přepravil z tohoto ostrova do pevninského Řecka skoro 2500 běženců. Podle deníku Kathimerini chtějí řecké úřady pronajmout ještě jednu velkou loď, aby umožnily přepravu většího množství lidí z ostrovů na hlavní pevninu. Stejný list uvádí, že na ostrovech mají být posíleny řady cizinecké policie, která má urychlit odbavování přistěhovalců.