Berlusconi byl odsouzen za uplácení senátora, vězení se vyhne

Neapol (Itálie) - Italský soud odsoudil v dalším procesu bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho za uplácení senátora. Prvoinstanční soud ho formálně poslal na tři roky do vězení s pětiletým zákazem politické činnosti. Berlusconi si ale trest neodsedí – na podzim vyprší v této aféře promlčecí lhůta, a než by mohl být definitivně odsouzen, měl by ještě možnost dvou odvolání.

Podle obžaloby politik v roce 2006 zaplatil levicovému zákonodárci Sergiu De Gregoriovi tři miliony eur (přes 80 milionů korun) za to, že v horní komoře opustí řady vládnoucí koalice. To přispělo k tomu, že v roce 2008 padl kabinet premiéra Romana Prodiho.

Vyšetřovatelé případ uplácení senátora postavili na výpovědi samotného De Gregoria, který se k převzetí peněz přiznal. Loni na podzim mu soud za přijetí úplatku udělil dvacetiměsíční trest vězení. Berlusconi ale tvrdí, že je nevinný a že De Gregorio byl k usvědčující výpovědi přinucen státními zástupci, kteří mu vyhrožovali.

Pro 78letého Berlusconiho byl soud kvůli korupci v nejvyšších patrech politiky dalším střetem s justicí, která proti němu vedla několik dalších procesů. Mediální magnát byl například loni pravomocně odsouzen ke čtyřem letům vězení za daňové úniky v jím vlastněné společnosti Mediaset. Berlusconi si vybral alternativní trest veřejně prospěšných prací v domově důchodců Sacra Famiglia poblíž Milána, který mu vypršel v březnu. V případě placeného sexuálního styku s nezletilou byl rovněž v březnu osvobozen s odůvodněním, že nemusel vědět, kolik dívce ve skutečnosti je let. 

Vydáno pod