Zákaz ilegálního vstupu. Maďarský plot budou lemovat i žiletkové pásy

Mórahalom – Po pondělním budování přístupových cest se v Maďarsku naplno rozběhla stavba první části plotu, který má zabránit ilegálním imigrantům ve vstupu do Schengenského prostoru. Bariéra tvořená dvěma řadami plotu s ostnatým drátem má být hotova na celé 175 kilometrů dlouhé hranici se Srbskem do konce listopadu. Zpravodaj ČT natáčel na místě, kde první metry vzorového plotu vznikají.

Celý plot má v Maďarsku vyrůst do čtyř měsíců (zdroj: ČT24)

První fáze výstavby se soustředí kolem městečka Mórahalom, kde už během pondělí vojáci sekali stromy a připravovali cestu. Nyní již pokládají první prefabrikované sloupy – základ hráze, která má podle Budapeště alespoň částečně rozbíjet migrační vlnu z Balkánu. Kvůli úsporám sloupy vyrábějí vězni, i přesto ale Maďarsko za kontroverzní projekt zaplatí v přepočtu téměř 600 milionů korun.

I taková cena prý ale stojí za uchránění Schengenského prostoru od nekontrolovaného přílivu ilegálních utečenců. Maďarský premiér Viktor Orbán ujišťuje, že stát vybuduje nové hraniční přechody ke standardnímu přesunu lidí mez Srbskem a Maďarskem.   

Maďarsko začalo stavět plot proti ilegální migraci
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Armáda začala budovat plot záměrně na odlehlém místě. Právě takové totiž migranti nejčastěji volí. Zřetelně vyšlapanými cestami v trávě už letos přišly do EU desetitisíce běženců.

Pás plotu mají navrchu i vespod lemovat kotouče žiletkového drátu, kvůli nimž bude prý prakticky nemožné bariéru rychle překonat. „Pokud se někdo plot pokusí přelézt, zcela určitě se zraní. My samozřejmě nechceme nikomu ublížit. Nějak ale tomuto migračnímu pohybu zabránit musíme,“ říká šéf stavební společnosti BV Holding László Nagy.

Maďarsko začalo stavět plot proti ilegální migraci
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

O výstavbě čtyři metry vysokého plotu rozhodla maďarská vláda 17. června s cílem uzavřít zelenou hranici a zabránit přílivu ilegálních migrantů. Ministerstvo vnitra v této souvislosti dnes také informovalo, že od začátku letošního roku úřady registrují přes 78 tisíc ilegálních narušitelů hranic, z čehož 77 600 jich proniklo právě přes srbsko-maďarskou hranici.

Parlament v Budapešti 6. července schválil změnu zákona o státní hranici, a umožnil tak vybudování technických zábran podél schengenské hranice. Vláda na to vyčlenila 6,6 miliardy forintů (přes 575 milionů Kč). Podle ministra zahraničí Pétera Szíjjártóa by měl být plot postaven za čtyři měsíce. „Stavět se bude najednou na osmi až deseti místech v oblastech, které jsou nejvíce vystaveny náporu migrantů,“ řekl podle serveru hvg.hu ministr.

Mezistátní bariéry ve světě

Kypr/Severní Kypr - Osmdesátimetrová bariéra vyrostla v kyperské metropoli Nikósii vzápětí po prvních velkých násilnostech v roce 1963. Samotný Kypr je rozdělen od roku 1974, kdy severní část obsadili turečtí vojáci v reakci na státní převrat kyperských Řeků, kteří chtěli ostrov připojit k pevninskému Řecku.

USA/Mexiko - Od roku 2006 je ve výstavbě plot mezi oběma zeměmi, který by měl zabránit ilegální imigraci a pašování drog. Na hranici dlouhé přes 3000 kilometrů je v současné době dokončeno přes 1000 kilometrů plotu.

Izrael/Západní břeh Jordánu - Izrael zahájil v roce 2002 výstavbu bezpečnostní bariéry kolem Západního břehu Jordánu, která by měla zabránit palestinským teroristům pronikat do Izraele. Dosud bylo postaveno přes 450 kilometrů plotu. Izrael už v minulosti podobné ploty postavil na hranicích s Egyptem, aby zabránil přílivu afrických migrantů i islamistů, podél libanonské hranice a na Golanských výšinách, aby zabránil pronikání osob ze Sýrie, které by pro zemi mohly představovat bezpečnostní riziko.