Kamiony v Calais bude před migranty chránit bezpečná zóna

Londýn - Velká Británie hodlá ve francouzském přístavu Calais vybudovat bezpečnou zónu pro kamiony, kam se nedostanou migranti. Má pojmout 230 aut, což odpovídá čtyřkilometrové koloně. Vozy, které v přístavu čekají, se velmi často stávají terčem běženců. Ti se na jejich korbách snaží načerno dostat přes Lamanšský průliv.

Podle britské ministryně vnitra Theresy Mayové by díky zóně měla být zajištěna bezpečnost nákladních aut a jejich řidičů. „Nebudou muset být volně na silnici, kde se k nim snaží dostávat migranti,“ řekla ministryně v parlamentu. Zónu budou hlídat francouzští policisté a řidičům kamionů by měla být k dispozici do prosince.

Mayová chce také se svými kolegy v Evropské unii jednat o tom, aby všechna nákladní auta mířící do Británie odpovídala tamním bezpečnostním standardům. Jen sedm procent ilegálních migrantů, které v kamionech objeví britské úřady, je ve vozidlech registrovaných v Británii.

V Calais, kde nákladní vozidla čekají na vjezd do tunelu pod kanálem La Manche nebo na trajekt, vznikl divoký tábor asi s 3000 migranty, kteří se snaží dostat z Francie do Británie.