Čína otevřela nejdelší most na světě tyčící se nad mořem

Peking - Čína otevřela nejdelší most nad mořem na světě. Kolos dlouhý 36 kilometrů nad zálivem Chang-čou spojuje přístavy Šanghaj a Ning-po. Stovky lidí na místě a miliony Číňanů u televizí sledovaly v přímém přenosu další příklad prudce rostoucího čínského stavebního průmyslu. Gigantická stavba zažila otevírací ceremoniál už podruhé. Poprvé loni v červnu po dokončení. S uvedením do provozu ale Čína čekala až na letošní, tedy olympijský rok.

Stavba mostu trvala čtyři a půl roku a stála v přepočtu přes 27 miliard korun. Vůbec poprvé se na financování takto obřího veřejného projektu v Číně podílel také soukromý sektor, a to z 30 procent. Šestiproudá dálnice, která po mostě vede, zkrátí vzdálenost mezi oběma strategickými přístavy v deltě řeky Jang-c' o 120 kilometrů. V budoucnu by ji tak mělo být možné urazit za 2,5 hodiny místo současných čtyř. Auta po něm mohou jezdit maximálně 100kilometrovou rychlostí a životnost stavby má dosáhnout sta let.

Zkušební provoz pro veřejnost bude spuštěn v noci na pátek. V této fázi nebudou moci po mostě jezdit kamiony a vozidla převážející nebezpečné chemikálie. „Ještě jsme nerozhodli, jak dlouho bude tato zkušební doba trvat. Bude to záležet na stavu mostu,“ vysvětlil zástupce stavební společnosti Ťin Ťian-ming při dnešním oficiálním otevření.

Čínský most je jen o zhruba dva a půl kilometru kratší než vůbec nejdelší most na světě. Tento primát drží most přes jezero Pontchartrain v americkém státě Louisiana, který je tvořen dvěma paralelními konstrukcemi, z nichž ta delší měří 38,4 kilometru.