Spoluzakladatel firmy Apple prohrál boj s rakovinou

San Francisco/Cupertino - Spoluzakladatel a dlouholetý ředitel americké společnosti Apple Steve Jobs zemřel ve věku 56 let. Jobs byl považován za jednoho z největších vizionářů světa vyspělých technologií a za jednoho z nejvlivnějších podnikatelů vůbec. Pod jeho vedením Apple přeměnil odvětví informačních technologií a propojil zábavu s komunikací. Americký prezident Barack Obama řekl, že Jobs je ztělesněním amerického důvtipu a vynalézavosti.

„S hlubokým zármutkem oznamujeme, že Steve Jobs zemřel,“ uvedl podnik v krátké tiskové zprávě. „Stevova genialita, nadšení a energie byly zdrojem nespočetných inovací, které obohacují a zlepšují celý náš život. Díky Stevovi je svět o tolik lepší,“ stojí dále. Apple příčinu smrti nesdělil, Jobs ale dlouho bojoval s rakovinou.

Jobs firmu Apple založil spolu se svým kamarádem Stevem Wozniakem v roce 1976 v jedné garáži v kalifornském Silicon Valley. Ještě před koncem 70. let sestavili svůj první počítač. Prorazili ale až s novou verzí, která se stala hitem a díky které Apple na začátku 80. let úspěšně vstoupil na burzu. Tehdy se stal z Jobse milionář.

„Michelle i já jsme zarmouceni zprávou o smrti Steva Jobse. Steve patřil k největším americkým inovátorům - dost statečný na to, aby myslel jinak, dost odvážný na to, aby uvěřil, že změní svět, a dost talentovaný, aby to mohl uskutečnit,“ napsal prezidentský pár na blogu Bílého domu.

Zpráva o Jobsově smrti přišla pouhý den poté, co Apple představil svůj nový telefon iPhone, který je vylepšenou verzí čtvrté řady těchto přístrojů. Právě iPhone, spolu s přehrávači iPod a nyní také s počítačovým tabletem iPad, udávají směr celému odvětví.

„Pro ty z nás, kteří měli to štěstí s ním pracovat, je to šílená čest,“ reagoval na zprávu o Jobsově smrti jeho dlouholetý kamarád a konkurent v jedné osobě Bill Gates. Použil tak stejná slova, která často říkal i Jobs. Slovo „šílený“ patřilo k jeho oblíbeným.

Bill Gates: „Steve mi bude velice chybět. Jeho odkaz ve společnosti přetrvá generace.“

Jobsovo místo převzal Tim Cook

Jobs v roce 2004 bojoval s vzácnou formu rakoviny slinivky, ze které se vyléčil. Nemoci se ale nezbavil úplně. V roce 2009 si kvůli zdravotním problémům vzal volno a ještě téhož roku podstoupil transplantaci jater. Na začátku letošního roku Jobs předal pravomoci svému zástupci a 24. srpna se vedení podniku vzdal. Na jeho místo nastoupil Tim Cook.

  • Steve Jobs a Apple zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2929/292885.jpg
  • Památka Stevu Jobsovi zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2929/292884.jpg
  • Vzkaz od obdivovatelů Steva Jobse zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2929/292883.jpg
  • Steve Jobs zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2929/292895.jpg
  • Steve Jobs zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2929/292893.jpg
  • Steve Jobs zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2929/292894.jpg

Apple ale nebyl vždy jen úspěšnou firmou. Složitým obdobím prošel v 90. letech, kdy byl Jobs nucen z podniku odejít. Vrátil se do něj až v roce 1997, kdy firmu přeměnil a vrátil do první ligy. Pod jeho vedením se firma stala loni největší technologickou společností podle tržní kapitalizace a třetí nejdražší obchodní značkou světa po Google a IBM. Apple už je dávno větší než Microsoft a nyní soupeří s energetickým koncernem Exxon Mobil o pozici nejcennější americké firmy obchodované na burze.

Akcie Applu se v současné době prodávají za zhruba 380 dolarů, už ale byly i nad 420 dolary, což je jejich historické maximum. Od září 1997, kdy se Jobs vrátil do vedení firmy, akcie zpevnily až o 8 000 procent, a z řady lidí tak udělaly milionáře.

Steve Jobs

  • Narozen 24. února 1955 v San Franciscu, USA
  • V roce 1974 spolu se Stevem Wozniackem, Ronaldem Waynem a Amasem Cliffordem Markkulou zakládá firmu Apple
  • V roce 1976 představil první verzi počítače Macintosh, který se stal prvním velkým hitem společnosti Apple
  • V roce 1985 dočasně opouští Apple a zakládá NeXT Computer
  • V roce 1986 kupuje od LucasFilms společnost The Graphic Groups, která se později proslaví jako Pixar
  • V roce 1996 Apple kupuje NeXT Computer, Jobs se vrací
  • 23. října 2001 Jobs představuje první verzi přehrávače iPod
  • 9. ledna 2007 představuje první iPhone
  • V dubnu 2010 přichází na trh iPad
  • Srpen 2011: Jobs odchází ze zdravotních důvodů z vedení Apple, nahrazuje ho Tim Cook
  • 5. října 2011 Steve Jobs umírá na rakovinu

Výběr slavných výrobků společnosti Apple:

Apple I - První výrobek společnosti, osobní počítač, který se začal prodávat v roce 1976. Jeho velkou výhodou bylo, že na rozdíl od tehdejších konkurentů si zákazníci nekupovali stavebnice, ale zařízení ve víceméně kompletní podobě. Velký komerční úspěch zaznamenal i Apple II, představený veřejnosti v roce 1977. Na rozdíl od předchůdce už nebyl jen aparátem počítačových nadšenců, ale díky svému vzhledu a schopnostem nalezl uplatnění i v malých firmách a domácnostech.    

Lisa - První komerční počítač, který využíval grafického rozhraní. Tento vynález, jenž do světa počítačů uvedla firma Xerox, zásadně změnil způsob komunikace mezi počítačem a jeho uživatelem. Namísto dosavadního zadávání textových příkazů stačilo pouze klikat na ikonky či procházet seznamy nabídek. Novinka se ale příliš neuchytila.   

Macintosh - Legendární počítač, který nesl označení Macintosh 128K, byl uveden na trh v roce 1984. Díky svému intuitivnímu ovládání zpřístupnil svět výpočetní techniky i laikům. Na vývoji počítače se podíleli i lidé, kteří měli zkušenost s Lisou, s níž Macintosh sdílel grafické uživatelské rozhraní. Postupně vznikaly další generace vylepšených Maců a nezůstalo jen u klasických stolních počítačů.   

iMac - Tento počítač firma představila v roce 1998, rok poté, co se do firmy vrátil Steve Jobs. Sázka na zajímavý vzhled a schopnost útočit nejenom na rozum, ale i cit zákazníků, učinila z iMacu kultovní záležitost a firmě pomohla dostat se zpět na výsluní. Applu se díky němu v roce 1998 podařilo po pěti letech vymanit z červených čísel a vytvořit zisk.    

iPod - Multimediální přehrávač, jehož první verze byla představena v roce 2001, se stal designovou ikonou počátku nového tisíciletí a peníze z prodeje přehrávače a hudby do něj v obchodě iTunes tvoří podstatnou část tržeb společnosti. Kromě přehrávání hudby lze dnešní verze zařízení použít pro ukládání fotografií, sledování filmů, jako digitální zvukový záznamník nebo adresář. Nabízí také zábavu v podobě her.  

iTunes Store - Online obchod, jehož prostřednictvím lze koupit hudbu, filmy či elektronické knihy, vznikl v roce 2003. Zanedlouho dosáhl komerčního úspěchu, který znamenal přelom v legálním prodeji digitálního obsahu. Řada firem, například Nokia nebo Microsoft, se pokusila prodejní model Applu napodobit, ale nebyla tak úspěšná.  

iPhone - Multifunkční přístroj, který v sobě spojuje funkce mobilního telefonu, mediálního přehrávače a přístroje pro mobilní připojení na internet. Prodej byl zahájen v roce 2007. Nemá klasickou klávesnici, ale pouze rozměrný dotykový displej, a jako první nabídl vícedotykové ovládání. Nová generace iPhonu v sobě kromě telefonu skrývá přehrávač hudby a videa. Telefon má rovněž zabudovanou GPS navigaci.   

iPad - Tablet iPad je zařízení s dotykovým displejem, které vyplňuje mezeru mezi laptopy a chytrými telefony. Jeho prodej byl zahájen loni a je určen zejména k prohlížení internetových stránek, práci s elektronickou poštou, prohlížení fotografií a videí, poslech hudby nebo čtení elektronických knih. Apple se loni díky velkému zájmu o iPad stal největší technologickou společností světa podle tržní kapitalizace. Odsunul tak na druhé místo svého úhlavního rivala Microsoft.