Princ Charles je rekordman v čekání na trůn

Londýn – Princ Charles na trůn čeká už 59 let, dva měsíce a 14 dní. Zlomil tak rekord. O den totiž překonal dobu, jakou musel před usednutím na trůn vyčkat jeho předek Eduard VII., který začal kralovat v roce 1901 po smrti své matky královny Viktorie.

Nejstarší syn nynější královny Charles se stal následníkem trůnu 3. února 1952, tedy v den, odkdy kraluje jeho matka Alžběta II. Té je už 85 let. Princ Charles tedy na trůn čeká už skoro 60 let. 

Podobně to bylo i s Eduardem VII., synem královny Viktorie. Následníkem se Eduard stal hned při svém narození 9. listopadu 1841, protože už tehdy Viktorie vládla. Trůnu se ale dočkal až po matčině smrti v roce 1901. 

V Británii se nyní spekuluje o tom, zda by Charles nepřepustil kralování svému nejstaršímu synovi princi Williamovi. Podle průzkumu by si to dokonce přála asi třetina Britů. Podle práva ale nemůže být dědictví trůnu v rodové linii formálně zpochybněno. I tak si ale tři čtvrtiny britské populace myslí, že William by byl lepším králem než Charles.