Obvinění Strausse-Kahna budou nejspíš stažena

New York – Žalobce v případu Dominiqua Strausse-Kahna při úterním slyšení požádá soudce, aby stáhl všechna obvinění. S odvoláním na nejmenované zdroje to napsal americký deník New York Post. K takovému konci se případ chýlil už od června, kdy byla zpochybněna věrohodnost výpovědi hotelové pokojské Naffisatou Diallové. Ta tvrdila, že ji Strauss-Kahn v newyorském hotelu napadl.

Manhattanská advokátní kancelář podle Postu připravuje písemný návrh, aby byla Strauss-Kahnova obvinění stažena a odložena. Žalobci ztratili důvěru v Diallovou a nevěří, že by mohli spor vyhrát, napsal deník. Brzké stažení žaloby naznačila už pondělní schůzka právníků s pokojskou, která měla být Strauss-Kahnem napadena.

O předčasném konci soudního řízení se hovořilo už od června. Žalobci tehdy přiznali, že Naffisatou Diallová lhala o svém povolení k pobytu ve Spojených státech i o dalších věcech. Dominique Strauss-Kahn, kterému hrozilo až 25 let vězení, byl následně propuštěn z domácího vězení.

Strauss-Kahna zatkli američtí policisté v polovině května, když se chystal odletět ze Spojených států. Podezírali ho ze sexuálně motivovaného útoku na hotelovou pokojskou. Dominique Strauss-Kahn byl tehdy ředitelem Mezinárodního měnového fondu. Své funkce se krátce po zatčení vzdal.

I když trestní řízení proti Straussi-Kahnovi zřejmě skončí neúspěšně, čelí francouzský politik ještě civilnímu sporu. Naffisatou Diallová po něm chce odškodné.

Vydáno pod