Pavoučí muž zdolal nejvyšší mrakodrap světa

Dubaj – Francouzský „pavoučí muž“ Alain Robert pokořil nejvyšší budovu světa, dubajskou věž Burdž Chalífa. Celkem 828 metrů vysokou stavbu zdolal za víc než šest hodin. Robert vyšplhal již na více než 70 mrakodrapů včetně newyorské Empire State Building, chicagské Willis Tower nebo Petronas Towers v malajském Kuala Lumpur.

Robert byl při pokusu o zdolání nejvyššího mrakodrapu světa opatrnější, než běžně bývá. Většinou leze bez jistících lan, tentokrát ho ale měl. Ovšem bylo to na žádost organizátorů akce. Pavoučího muže si objednala emirátská Vyšší technologická škola, která v budově Burdž Chalífa pořádá konferenci Vzdělání bez hranic. Organizátoři přitom trvali na Robertově bezpečnosti, objednali dokonce sanitní vůz a další pohotovostní vozidla. 

Francouz obvykle leze jen s pomocí vlastních rukou a nohou. V takových případech na něj ale většinou nahoře čekají policisté a pokuty. Tentokrát ho ale po slezení 200 pater věže Burdž Chalífa žádné zatčení nečekalo. Dočkal se „pouze“ obdivného potlesku.