Su Ťij lituje, že se nestihla setkat s Havlem

Neipyijto – Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg předal v Barmě květ usušené růže barmské opoziční vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij. Květina je symbolickou vzpomínkou na bývalého prezidenta Václava Havla, se kterým se sice barmská disidentka osobně nesetkala, měli k sobě ale velmi blízko.

Václav Havel v polovině června 2005 při příležitosti šedesátin Su Ťij publikoval v americkém listu The Washington Post článek A Rose for the „Unfree“ (Růže pro „nesvobodnou“), v němž vyslovil přání předat barmské disidentce růži. Teprve po jeho smrti se přání vyplnilo. Český ministr zahraničí během návštěvy v Barmě předal disidentce květ, který položili loni barmští opoziční aktivisté na rakev bývalého prezidenta Václava Havla. 

Su Ťij Havlovy smrti velice litovala, poděkovala mu tehdy za letitou podporu a na pohřeb poslala velkou kytici růží. V den jeho pohřbu vzdala čest jeho památce. Kytice položená na rakev bývalého prezidenta byla poté usušena a jeden z květů putoval do skleněné kazety. Tu teď osobně Su Ťij převzala.   

Na Nobelovu cenu, kterou mohla Su Ťij převzít teprve letos po 11 letech, ji nominoval právě její velký zastánce Václav Havel. Politička proto velmi lituje, že se nestihla s českým exprezidentem setkat. „Vždycky jsem se s ním chtěla osobně setkat a jsem velmi smutná, že jsem nikdy neměla tu příležitost. Ale stále se mu cítím velmi blízko, jeho myšlenky a články mě vedly dobami bojů,“ říká. 

Schwarzenberg během schůzky jednal se Su Ťij i o českém programu Medevac, díky kterému se dostanou nemocné barmské děti ke specializované operaci a k léčení v ČR. Na palubě speciálu s ministrem přicestují zpět do Prahy první tři děti, které se podrobí operaci srdce.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)